Трябва да използваме потенциала на науката в търсене на решения

...
Трябва да използваме потенциала на науката в търсене на решения
Коментари Харесай

Представители на научните среди и екипът на МЗХ обсъдиха влиянието на климатичните промени върху околната среда и земеделието

Трябва да използваме капацитета на науката в търсене на решения на проблемите от климатичните промени. Това сподели министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, който откри конференцията „ Климатичните промени - благоприятни условия за преход към устойчива продоволствена сигурност и запазване на околната среда ", проведена в границите на Международното ревю Агра 2024 в Пловдив.

Министър Вътев уточни, че сме очевидци на действителното отражение на климатичните промени върху селското и горското стопанство. Той осведоми, че екипът на Министерство на земеделието и храните се концентрира върху напояването и неговото възобновяване в България.

Министър Вътев осведоми, че към този момент се работи на няколко строителни площадки от общо 24 плана на „ Напоителни системи " за възобновяване на поливните уреди. Той акцентира, че Министерство на земеделието и храните работи взаимно с другите институции за облекчение на настоящия позволителен режим за потребление на сондажи от страна на земеделските производители. С оглед на измененията в климата работим и по актуализиране на агроекологичното райониране по култури, сподели още министър Вътев.

Заместник-министърът на околната среда и водите Ренета Колева съобщи, че решението на актуалните провокации е немислимо без поддръжката на науката и нововъведенията. Тя добави, че взаимната работа би трябвало е ориентирана към решения за чиста околна среда, стабилно земеделие и горско стопанство.

Председателят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски уточни, че когато подхващаме стъпки към климатична индиферентност, не би трябвало да забравяме нуждата от продоволствена сигурност и дейно земеделие. Той означи и дългогодишното доста положително съдействие сред Българска академия на науките и ССА.

Президентът на Световната метеорологична организация доктор Абдула ал Мандус разяснява, че метеорологичните данни изрично удостоверяват изменението на климата в посока световна смяна на температурите, което се вижда и при рисковите климатични феномени, в това число в България. Той акцентира и нуждата от съгласуваност и взаимоотношение, с цел да се противодейства дейно на това предизвикателство.

Директорът на Националния център по метеорология и сеизмология на АБУ Даби Омар ал Йезеди показа опита на ОАЕ за изкуствено основаване на облаци и предизвикателство на превалявания.

Конференцията е проведена от Министерството на земеделието и храните, взаимно със Селскостопанската академия и Българска академия на науките. В нея участваха още заместник-министрите на земеделието и храните Таня Георгиева и Георги Тошев, ръководителят на ССА проф. Виолета Божанова, учени и представители на неправителствения бранш.

По време на конференцията бяха показани научни проучвания, свързани с изменението на климата и дълготрайни прогнози за изменението на температурите и въздействието им върху стопанската активност.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР