Трудовият пазар се променя до такава степен, че според прогнозите

...
Трудовият пазар се променя до такава степен, че според прогнозите
Коментари Харесай

Топ 5 на най-търсените технически умения за работa през 2023 година

Трудовият пазар се трансформира дотам, че съгласно прогнозите 85% от работните места, които ще заемат завършващите университет през 2030 година, към момента не са измислени. Това написа футурологът Бърнард Мар за сайтана Форбс.

Това значи, че и уменията ще би трябвало да се трансформират. Изкуственият разсъдък и автоматизацията ще бъдат главен фактор за това, защото машините ще стават все по-значими и обвързани с работните процеси. Нещо повече, с изключение на простата автоматизация на ръчния труд, интелигентните машини, задвижвани от изкуствен интелект (ИИ), от ден на ден ще правят работа, която изисква мислене и взимане на решения.

И по този начин, какво остава за нас хората? Не се тормозете, малко евентуално е да станем изцяло непотребни. По-скоро ще се съсредоточим върху дилемите, които машините просто не могат да извършват толкоз добре, колкото нас (все още) - да вземем за пример задания, които включват тактика, творчество или прочувствена просветеност.

Вярвамe, че през 2023 година най-напредначавите в индустрията и предприемачеството ще развиват умения, които включват увеличение на качествата ни благодарение на интелигентни машини и програмен продукт, като в същото време ползват " човешкия детайл " там, където е належащо. Ето и петте набора от умения, които ще оказват помощ на всеки да се приготви за бъдещето.

Представяне на данни / описване на истории

С наближаването на 2023 година този вид умения ще стават все по-търсени и скъпи за бизнеса. Това е по този начин, тъй като съгласно изследване на Forrester, поръчано от Tableau, до 2025 година 70% от работните места ще включват директна работа с данни. Което значи, че всяка организация ще се нуждае от хора с умения за пояснение, интерпретация и показване на данните.

Този набор от умения е обвързван със способността да предавате информация и да разказватеистории по атрактивен и ефикасен метод, т.е., да я предоставяте на верните хора в вярното време по верния метод. Информацията обаче би трябвало да бъдат и увлекателна, което е мястото, където се появява детайлът на творчествотои умеенето да описваме истории. Квалифицираните фрагменти са в положение да разчитат и показват данни по наличен метод. На процедура това може да значи да обяснят от кое място идват резултатите, за какво са значими за бизнеса и по какъв начин най-добре да ги употребяват.

Разказвачите на истории употребяват писмена връзка, както и визуализации, употребявайки принадлежности като PowerBI, Qlik и Tableau, с цел да намерят най-ефективните, атрактивни и точни способи за предаване на информация. Има причина, заради която разказването на историие определено от човечеството като средство за предаване на значима информация още в дните, когато племената от каменната епоха са се събирали към огъня през нощта. Настроени сме да търсим смисъл в тях, да ги запомняме и да предаваме наученото от тях. Тъй като данните заемат централно място в тактиките на от ден на ден предприятия, хората с умеенето да ги предават и да построяват истории от тях ще стават все по-ценни, заради което това умеене влиза в моя лист с най-търсените софтуерни умения през 2023 година

Киберсигурност

Бумът на отдалечената работа, която стартира по време на пандемията Ковид-19, значи, че киберсигурността е от значително значение за всяка компания. Тя към този момент не е нещо, което се лимитира единствено до IT отделите, а от всеки чиновник се чака да поеме отговорност за сигурността на поверените му данни и за построяването на резистентност в своята сфера на активност. Това обаче не значи, че профилираните чиновници по киберсигурност ще останат в предишното, защото съгласно прогнозите през 2023 година в тази област ще работят до 10 милиона експерти.

Това значи, че без значение дали възнамерявате да се насочите към нея като кариера, или просто да я добавите към автобиографията си, с цел да сте по-конкурентно способни, уменията в региона на киберсигурността ще бъдат измежду най-търсените в обозримо бъдеще.

Работата от у дома и от разстояние, интернет на нещата (IoT) и продължаващото преместване на от ден на ден аспекти от живота ни в цифровата сфера (както и в метавселената) - всичко това има съществени последствия за методите, по които киберпрестъпниците могат да ни създадат живота много противен. Специалистите по киберсигурност употребяват изкуствен интелект, с цел да плануват и противодействат на хакерски и DDOS офанзиви, като в същото време възприемат психологическия метод, нужен за отбрана против по-нискотехнологични подходи, учредени на обществения инженеринг. Това е разнороден набор от умения, който ще направи всеки един от тях прелъстителен за бъдещите работодатели.

UX дизайн

Дизайнът на потребителското преживяване (UX) и тясно свързаната с него област на дизайна на потребителския интерфейс (UI) ще стават все по-ценни умения заради степента, в която цифровата промяна дейно трансформира всяка компания в софтуерна и всяка работа в софтуерна работа.

При този обсег на технологиите в действителност значи, че от всеки, без значение от ролята му, се чака да работи с технологии в някаква степен. А това значи, че технологиите би трябвало да могат да се употребяват от всеки, даже и от тези, които нямат обичайно нужните умения за работа с тях, като да вземем за пример умения за работа със програмен продукт и програмиране.

Умението на дизайнера на UX и UI е да направи технологията интуитивна и налична за всеки, даже в случай че той не е привикнал да работи с технологии. Това ще бъде изключително настоящо, защото навлизаме от ден на ден в ерата на платформите с невисок код/без код, където организациите имат опция да основават приложения за своите клиенти или за своите чиновници, без да е належащо да ангажират софтуерни инженери и да извършват продължителни и скъпи планове за създаване на програмен продукт.

Все по-често въпросът дали даден консуматор (клиент или служител) ще продължи да работи с даден инструмент, приложение или технологиясе свежда до това дали ще има позитивно, прелестно и безпроблемно преживяване по време на работата си. Тъй като потребителите не престават да ценят прекарването повече от другите аспекти на продуктите и услугите, които купуват (като съотношението цена-качество), уменията на дизайнера на UX ще стават все по-търсени.

Цифров маркетинг

Живеем в стопанска система на вниманието, което значи, че вниманието ни от ден на ден е най-ценната стока, която можем да дадем, и улавянето му е приоритет номер едно за марките и компаниите. Дигиталният маркетинг включва потреблението на кумулативната мощ на всевъзможни софтуерни решения, предопределени да привлекат вниманието на клиентите и да слагат вашите артикули и услуги на напред във времето в тяхното схващане. От платената реклама в обществените медии до акциите, водени от авторитетни персони (инфлуенсъри), оптимизацията за търсачки (SEO), маркетинговите фунии за е-поща и авангардните канали като метавселената и разширената действителност (AR), цифровият маркетинг включва разнороден набор от цифрови умения, вариращи от механически до креативен. Добрите маркетолози могат да се специализират в една, няколко или доста области - и стига да могат да употребяват своята област на подготвеност, с цел да покачат индикаторите, които са от голяма важност за тяхната организация, те няма да останат без работа през 2023 година През тази година доста повече цифрови маркетолози ще се окажат в обстановка, в която ще усилят креативните и стратегически качества с принадлежности с изкуствен интелект, които оказват помощ за таргетиране и сегментиране на аудиторията.

И най-после - едно умеене, което владее всички...

Ако сте внимавали, ще забележите, че изкуственият разсъдък играе основна роля във всички умения, които споменахме тук - по-конкретно, способността да се работи дружно с ИИ по метод, който през днешния ден постоянно се разказва като " разширена работа ". Специалистите по показване на данни разполагат с принадлежности на ИИ, които могат да предложат най-ефективните форми на визуализация и описване на истории, с цел да предадат своите прозрения. Специалистите по киберсигурност употребяват ИИ, с цел да проучват мрежовия трафик и да откриват евентуални офанзиви, преди да са нанесли вреди. Дизайнерите на UX употребяват подпомагани от ИИ разбори на държанието на потребителите, с цел да дефинират кои характерности и функционалности би трябвало да бъдат приоритизирани. А експертите по цифров маркетинг разполагат с доста принадлежности с ИИ за прогнозиране на държанието на аудиторията и даже за основаване на копия и наличие.

Способността да откривате благоприятни условия за увеличение на човешкия набор от умения на вас или на вашата организация благодарение на ИИ и да употребявате принадлежности и платформи за тази цел, евентуално ще бъде най-ценното умеене от всички през 2023 година и по-късно.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР