Трудностите при реализацията на жените на трудовия пазар и наличието

...
Трудностите при реализацията на жените на трудовия пазар и наличието
Коментари Харесай

Има ли големи разлики в заплатите на жените и мъжете у нас

Трудностите при реализацията на дамите на трудовия пазар и съществуването на разлики в заплащането при мъжете и дамите са проблеми, които засягат всички страни в Европейския съюз.
 
В изследване на Европейския институт за тъждество сред половете (ЕІGE) се показва, че увеличение на броя на работещите дами и премахването на разликите в заплащането сред двата пола ще има позитивно влияние върху икономическия напредък в Европейския съюз, оповестява БНР.

Изследване на Евростат от 2016 година удостовери, че проблем има във всички страни членки, като разликата в заплащането е 16%. Преди осем години най-голяма ножица във възнагражденията е регистрирана в Естония (25.3%), следвана от Чехия (21.8%), Германия (21.5%), Обединеното кралство (21.0%) (по това време към момента член на ЕС) и Австрия (20.1%).
 
Едва малко над 5% е била разликата в заплащането на труда сред дамите и мъжете в Румъния, следвана от Италия, Люксембург, Белгия и Полша.

Къде е България в  тази статистика?
 
По данни на Националния статистически институт  работещите в България са 2,928 млн. В публичния бранш са наети повече от 560 хиляди души, а в частния - три пъти повече - близо 1,74 млн.. В администрацията работят близо 100 хиляди души. Последното цялостно четиригодишно проучване на Национален статистически институт от 2018 година  отчита  две съществени тенденции-  повишаване на икономическата интензивност и при двата пола и понижаване на разликите в заплащането сред мъжете и дамите като цяло.
 
В някои специалности обаче тази „ дискриминация “  към момента е забележителна.

Младите желаят заплата над 4000 лв.

Преди месец Институтът за пазарна стопанска система разгласява свое проучване, което удостоверява тези трендове. То регистрира разликите в интензивността на дамите и на районно ниво- най-икономически дейни те са в столицата - 60%, а най-слабо дейни в област Кърджали - едвам 36%. Най-малки са разликите сред двата пола в областите Благоевград, Кюстендил и Перник.
 
Най-голям брой дами са наети в преработващата индустрия (221 хиляди), следват търговията (200 хиляди), образованието (134 хиляди), опазването на здравето и обществената работа, държавното ръководство, хотелиерството и ресторантьорството. В тези шест стопански действия са наети общо 72% от дамите.
 
 Национален статистически институт Национален статистически институт
Номинално максимален е броят на дамите, които работят като продавачи - 151 хиляди " Най-женската " специалност твърдо остава учителската- над 83 процента  от заетите в образованието са дами /68 хиляди/.
 
Интересно е, че в края на XIX в. дамите учители в България са едвам 1 681 при 8026 мъже учители. През 30-те години на предишния век броят им се изравнява (13 489 мъже и 13 339 жени), с цел да се доближи съвсем до цялостна феминизация на учителската специалност в наши дни.
Заплащането на дамите остава доста по-ниско от това при мъжете. Преди две години междинната брутна годишна заплата за дами доближава 16 900 лева, а при мъжете тя е 20 500 лв.. През последното десетилетие разликата  доста понижава. Докато през 2000 година възнаграждението на дамите е с близо 25% по-ниско от това на мъжете, през 2021 година разликата е под 18%.
 
Най-големи са разликите във финансовия бранш, опазването на здравето, ИКТ/ осведомителни и информационни технологии/ бранша, преработващата индустрия. В сферата на културата, спорта и развлеченията, заплащането на дамите е над 30% по-ниско от това на мъжете.
 
Заключение
 
Твърдението, че има неравноправие в заплащането и трудовата реализация сред дамите и мъжете в България, е ВЯРНО. Статистиката регистрира и огромни разлики по райони.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР