Трудно заспивате? Независимо дали понякога се въртите в леглото, или

...
Трудно заспивате? Независимо дали понякога се въртите в леглото, или
Коментари Харесай

Трябва ли домашният любимец да спи до вас?

Трудно заспивате? Независимо дали от време на време се въртите в леглото, или с години страдате от бодърствуване, милиони хора по света се будят с мътни очи, чудейки се по какъв начин да смогнат да подремнат още малко.

Според проучване на Mayo Clinic в Аризона безсънните нощи ще намалеят, в случай че домашният ви любим спи до вас.

В проучването са взели участие 150 души, 49 % от които притежатели на домашни любимци. 41 % от последните показват, че когато домашният любим спи до тях в леглото, това им оказва помощ да спят по-добре - или, най-малкото, не им пречи.

Те настояват, че се усещат по-сигурни и по-отпуснати с пухкавата си компания.

Само 20 % са показали, че кучето или котка им пречи да спят, тъй като шуми, скимти или хърка през нощта. Една 51-годишна жена се оплакала, че папагалът й я буди всеки ден със мощен вик в 6 сутринта. Предишни проучвания на същата клиника по-скоро сочат, че домашните любимци могат по-скоро да попречат, в сравнение с да оказват помощ на съня.

В актуалното проучване обаче хората, спящи сами по една или друга причина, по-често са говорили за компанията, която усещат, когато домашният любим спи в същото легло - или даже единствено в същата стая. Много притежатели на домашни любимци виждат кучетата и котките си като членове на фамилията, които се пробват да включат в колкото може повече аспекти от живота си, показват създателите на проучването.

Новите резултати са част от повсеместен въпросник, който изследва какви тъкмо домашни любимци имат участниците и какви са навиците им за сън - на хората и на животните.

Един от участниците - 43-годишна омъжена жена, имала в дома си две кучета и пет котки. Друг участник - 35-годишен мъж, женен, имал пет кучета и една котка.

Кучетата са най-разпространеното домашно животно в Съединени американски щати, където е извършено проучването, и както сочат резултатите, най-полезният асистент за тези, които имат проблеми със съня.

Кучетата могат да усвоят дълготраен модел на сън и са по-зависими от хората. Те могат да вдигнат много звук нощем, изключително в случай че решат, че има нахалник в територията им, само че все пак, в случай че са добре възпитани, могат да оказват помощ на стопаните си да възстановяват съня си.

Въпреки обстоятелството, че котката ви има характера на дребен лъв и всъщност не се нуждае от вас (дори ви вижда като нескопосана и мързелива котка), да имате едно такова пухкаво кълбо в завивките до себе си може да ви донесе невероятна изгода. Въпреки че са по-непредсказуеми от кучетата, изключително когато се разсънват и скитат през нощта, те отново носят осезаеми изгоди на притежателите си.

Затова, в случай че не пускате домашния любим да спи до вас, с цел да не ви пречи, замислете се: вместо това може да ви помогне.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР