Трудно става да изброим всички партийки и групички, впуснали се

...
Трудно става да изброим всички партийки и групички, впуснали се
Коментари Харесай

Кръстоносният поход на Васил Божков е капан за наивници

Трудно става да изброим всички партийки и групички, впуснали се хищно да ловуват гласоподаватели с обещанието, че ще спасят България. Шоуменът Слави Трифонов, някогашният омбудсман Мая Манолова, Отровното трио, хората на експрезидента Георги Първанов – всичките всекидневно се заканват, че в случай че жителите ги вкарат в Народното събрание, ще отърват страната от ГЕРБ и съдружниците й. А какво е общото сред тези „ спасители ”? Всичките са хора от предишното – същото това минало от чиито вериги твърдят, че ще ни освободят.

Със същата мощ (може би и повече) това се отнася за хазартния необут Васил Божков. Титулуван като един от най-богатите българи, в края на предходната година тронът му се прекатури под тежестта на обвиняванията, че е избегнал заплащането на стотици милиони левове в държавни такси. Прокуратурата му се нахвърли, Божков отпътува за Дубай, откъдето и до момента извива глас, че „ хунтата ”, превзела страната, му е откраднала бизнеса. За основни участници в конспирацията против себе си той разгласи премиера Бойко Борисов и депутата предприемач от Движение за права и свободи Делян Пеевски – също като забягналия в Белград някогашен банкер Цветан Василев.

За разлика от него обаче, Божков реши да се намеси в политиката. Отскоро работи Гражданска платформа " Българско лято ”,

посредством която хазартният необут набира съидейници с концепцията да прерасне в политическа партия. „ Лидерските партии със мощни вождове и послушна клиентела са генератори на корупцията и участници в заговора за разграбването на страната... Да се разобличи и унищожи това невидимо държавно управление, да се унищожи нечестивият съюз сред корумпирания бизнес и корумпираната политика са първите задания на " Българско лято "  – подобен е манифестът на новия план.

Божков си прави сметката, че сходно обръщение ще се понрави на доста българи. И ненапълно е прав. Когато някой каже, че разделянето на управляващите е реплика, демокрацията е фасадна и институциите не работят, значително хора у нас кимат уверено в символ на единодушие. Не бяха един и двама политиците, които залагаха точно на тези настройки, с цел да преодолеят бариерата пред Народното събрание (да си спомним за Николай Бареков, Яне Янев). И в този момент идва подгоненият предприемач, и подхваща същата ария. Настани се в обществените мрежи, откъдето забълва филмчета, комикси и карикатури против съперниците си, надявайки се, че по този начин ще подхрани така и така растящите антиправителствени настроения.

 

Успя да събере любопитна навалица към себе си, спор няма 

 

Хиляди го следват във Facebook, мнозина му се радват, а някои го чакат надали не да хване пушката и да погне партийната камарила. Малко по малко обаче ползата от новостта стартира да минава и да се обръща на досада и отчаяние. Немалко хора чакаха, че Божков ще отвори сейфа с компроматите и ще извади нескрито мръсните секрети на властта. Е, пусна няколко есемеса, разменени с познати от високите етажи, разгласява банкови извлечения, които трябваше да потвърдят, че е раздавал пари на този и оня, но не можа напълно да го потвърди – и толкоз. Стреля, стреля, а патроните най-после излязоха халосни.

И хората, по предписание недоверчиви, започнаха да отрезвяват към новоизлюпения герой за независимост. Това се вижда в страницата му във Facebook, където насмешливите и обидни мнения стартират да доминират. „ Василе, а ти от страната на какъв се изявяваш? Нима ти не се облагодетелства от заблудените и небогати български душици, и от малките врати в калпавите български закони? А в този момент искаш да поведеш хорото. Кажи де??? ”, сръчка го яростно един. „ Вече половин година твърдиш за милионите, дадени от теб на " хунтата ", и по този начин не сподели фотография, видео, документ някакъв, че си им ги предал. Всички се надявахме да ги заковеш по някакъв метод, обаче не стана ”, разочаровано установи различен. Някои напряко го пъдят:

 

„ Сори, Божков! Върви си по пътя

 

и стига си гонил кокала като прегладняло пес! Ясно е, че за БГ и за българския народ не ти пука, или може би дотолкоз доколкото да ги използваш за реализиране на задачите си! Баста! ” А излизат и подозрения, че хазартният необут скритом се е схванал с властта: „ Интригата Борисов-Божков стартира доста бурно, само че нещо позатихна. Дали не се договориха или през цялото време всичко е било спектакъл? ”

Освен това „ гражданската платформа ” се оказа много анемична. Няколко млади, непознати лица – това са хората, които се стартират като водещите й фигури. Не се откри нито една обществено известна фигура, която да рискува и да застане с името си зад плана. „ В политиката би трябвало да влязат младежи с чисти сърца ”, изясни Божков в последното си видео послание. Като принцип звучи хубаво, но в съответния случай остава усещането, че просто липсват персони с престиж, които да се обвържат с Божков.

А самият Божков крепко обърква нещата със своите не напълно ясни послания. По мотив „ Българско лято ” говореше: „ Не партия, а неповторим политически план, чиято задача е да отстрани хунтата от политиката и да сътвори път за почтени, свободни и образовани българи, които да поемат контрола над България в свои ръце. ” И какво излиза – хем не е партия, хем е нещо политическо, което някак ще поеме ръководството на страната.

 

А може би „ платформата ” не се основава, с цел да взе участие в изборите,

 

още по-малко във властта. Може би задачата е просто да се обезпечи място на индивида в Дубай в предизборната акция. Цялата страна ще гледа и слуша какво ще приказват политиците преди изборите. Тоест, желаят или не, българите ще гледат и слушат и Божков по време на акцията (както персонално него, по този начин и през неговите следовници): за откраднатия от алчните политици бизнес, за прибраните от прокуратурата антики и всичките му дребни и огромни проблеми. Малка инвестиция за него с евентуално огромен пиар резултат като възвръщаемост. Остава да се надяваме, че здравият разсъдък ще надделее и тези, които още му обръщат внимание, напълно ще оредеят.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР