Трудно ще намерим страна, която да се гордее толкова много

...
Трудно ще намерим страна, която да се гордее толкова много
Коментари Харесай

Ето това не може да им се отрече на французите

Трудно ще намерим страна, която да се гордее толкоз доста със своята храна и просвета, колкото французите. Но през днешния ден те имат всички учредения да го вършат, откакто тяхната багета получи специфичен статут на наследството на ЮНЕСКО. Хлябът, който в дословен превод значи " пръчка " и е наименуван от Еманюел Макрон " 250 грама магия и съвършенство ", е един от неизменимите знаци на нацията.

И специалистите, събрали се в Мароко тази седмица, взеха решение, че простата френска франзелка, направена единствено от брашно, вода, сол и квас, заслужава самопризнание от Организация на обединените нации, означават от Daily Mail.

ЮНЕСКО гласоподава да добави " занаятчийското ноу-хау и културата на хляба франзела " в своя лист на нематериалното културно завещание, който към този момент включва към 600 обичаи от над 130 страни. Това самопризнание не обезпечава никаква специфична отбрана на багетите, само че прибавянето им към листата има цел да помогне да се показва разнообразието на това завещание и да се увеличи осведомеността за неговото значение.
 Снимка 597467

Франция взема решение да показа багетата на комисията, откакто схваща, че пицата от Неапол получава специфичен статут. Макрон декларира: " Багетата е обект на злоба от целия свят. Превъзходството ѝ би трябвало да се резервира и по тази причина би трябвало да бъде включена в листата на наследството. "

Ръководителят на ЮНЕСКО Одри Азуле споделя, че чества френския метод на живот: " Багетата е всекидневен обред, структуриращ детайл на храненето, синоним на шерване и тържественост. Важно е тези умения и обществени привички да продължат да съществуват и в бъдеще. "
 Италия, еспресото и ще стане ли част от нематериалното културно завещание на ЮНЕСКО
Еспресото като метод на живот

Просто кафе или културна полезност

Багетата - този бухнал, издължен самун с хрупкава коричка, заема особено място във френския метод на хранене от най-малко 100 години, макар че някои считат, че съществува от по-отдавна.

Една легенда споделя, че пекарите на Наполеон Бонапарт са измислили удължената форма, с цел да улеснят преместването на войските му, до момента в който друга твърди, че в действителност австрийски пекар на име Август Занг е изобретил багета. В наши дни една багета се продава за към едно евро.
 Снимка 597466

Приготвено единствено с брашно, вода, сол и квас, тестото за франзели би трябвало да престои от 15 до 20 часа при температура сред 4 и 6 градуса по Целзий, съгласно Конфедерацията на френските пекари, която се бори да отбрани пазара си от промишлените пекарни.

Повече от шест милиарда багети се пекат всяка година във Франция, само че статутът на ЮНЕСКО идва в миг на предизвикателство за промишлеността. Франция губи към 400 занаятчийски пекарни годишно от 1970 година насам, от 55 000 (една на 790 жители) до 35 000 през днешния ден (една на 2000).
 Високото пеене от Долен и Сатовча и признанието, което получи от ЮНЕСКО
С какво се отличават селата Долен и Сатовча

Поредното самопризнание, което получихме от ЮНЕСКО

Но макар че е видимо вечен детайл във френския живот, багетата получава публично името си едвам през 1920 година, когато нов закон дефинира нейното минимално тегло (80 грама) и оптималната дължина (40 сантиметра).
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР