Трудно се налага вето върху бюджета, тъй като това носи

...
Трудно се налага вето върху бюджета, тъй като това носи
Коментари Харесай

Подуправителят на БНБ: Трудно се налага вето върху бюджета, това носи своята политическа цена

Трудно се постанова несъгласие върху бюджета, защото това носи своята политическа цена, разяснява в предаването на „ На фокус " по Нова телевизия подуправителят на Българска народна банка Петър Чобанов. Коментарът е във връзка предизвестието на президента Румен Радев, че може да наложи несъгласие върху държавния бюджет за идната година.

Мисля, че предизвестието на президента беше задоволително и обясненията, които бяха дадени по-късно, демонстрираха, че е имало потребност от такова предизвестие, счита Чобанов. Според него дали ще бъде наложено несъгласие, зависи от това какво в последна сметка ще бъде признато от Народното събрание. Мисля, че президентската институция следи деликатно какво е записано и по какъв начин ще бъде изпълнявано, и, като обособена власт, има право на свое мнение, добави той.

Ветото на президента беше предизвестие от позиция на концепцията за продажба на държавна земя през 2025 година,, обсъждана сред земеделското и финансовото министерство, изясни подуправителят на Централната банка.

На въпрос дали предлаганият бюджет е „ рискова случка ", акцентира, че има правила – национални, европейски, и тогава, когато икономическият напредък е на релативно положително равнище, е обикновено бюджетът да е с по-нисък недостиг, да харчим, колкото изкарваме. Желателно беше да има най-малко някакво понижение на недостига – по половин % да е на година, само че да се вижда, че се прави изпитание в тази посока, посочи Чобанов. Но философията на бюджета, очевидно, е друга, философията на бюджетите, в които взе участие Асен Василев, е такава, добави той.

По думите му живеем в гъвкава и адаптивна стопанска система, която е посочила, че можем да минава през другите шокове. Хубаво е, че българската стопанска система се приспособява, че имаме релативно естествени темпове на напредък и повишаване на приходите през последните години, разяснява подуправителят на Българска народна банка.

За да има по-нисък недостиг, би трябвало с по-малко бюджетни средства да реализираме по-добри цели, да знаем кои са главните браншове, които да бъдат реформирани – опазване на здравето, обучение, обществени разноски, посочи той. Според него този бюджет съдържа задоволително средства, които биха могли да бъдат употребявани за тези цели. Към момента дългът, като % от стопанската система, от Брутният вътрешен продукт, не е на високи равнища, само че всяко негово последващо нарастване основава риска да влезем във все по-големи задължения и да не можем да овладеем този развой, призоваваме към по-добра успеваемост на разноските, към тяхното ориентиране там, където са нужни, по-малко заеми, настоя Петър Чобанов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР