Трудно е да се повярва, но преди десет хиляди години

...
Трудно е да се повярва, но преди десет хиляди години
Коментари Харесай

Кога очите ни могат да променят цвета си и какво означава това?

Трудно е да се повярва, само че преди 10 хиляди години всички хора са били с един и същи цвят на очите - кафяв. По-късно генът, виновен за цвета на очите, стартира да мутира и се следи понижаване на производството на меланин в ириса на окото. Колкото повече е количеството на това вещество, толкоз по-тъмни са очите. По-малко количество синтезиран меланин е повода за появяването на сините очи.

Това изобретение е направено през 2008 година от датския академик След проучванията, извършени под негово управление от група учени от Университета в Копенхаген, е открито, че насищането с меланин в ириса дефинира другия цвят на очите.

Основни цветове на очите

Има два съществени цвята - синьо (към тази гама спада и сивото) и кафяво (кафяво, зелено). Кафявият цвят на очите е преобладаващ. Но все пак по-голямата част от популацията на света е със сини или сивкави очи.

Това се дължи на обстоятелството, че при раждането меланинът изцяло отсъства в ириса. Само някои нации в Азия се раждат с тъмни очи и това се изяснява с особеностите на генната конструкция. С смяна в пигментацията на ириса ( това зависи единствено от наситеността на меланин), цветът на очите също се трансформира. Учените са открили, че окончателният цвят на очите на човек се образува до 2-3 годишна възраст.

Но постоянно децата не наследяват очите на своите родители, а на бабите и дядовците си.

Какво дефинира цвета на очите?

Въпреки това холандските учени са провели изследване, отричащо съществуването на характерен ген, от който зависи цветът на очите.

Експериментът, извършен от учени, включва доброволци, в това число доста близнаци и техните най-близки родственици. В окончателния отчет учените означават, че мононуклеотидните вериги в гена, който се смята за унаследен, оказват мощно въздействие върху крайния резултат, само че те не са директно свързани с вариациите в цвета на очите.

Кога очите трансформират цвета си?

При някои хора ирисът трансформира цвета си според от времето, осветлението, цвета на облеклото и даже положението на тялото. Защо това не е особено за всички хора -  учените към момента не са окрили отговора на този въпрос.

 От антични времена смяната в цвета на очите се употребява като знак за диагностициране на човешки заболявания. 

Преди хиляди години в Китай и Индия заболяванията са били диагностицирани по този метод. Хипократ също го е ползвал.

По-късно учените откриват, че цветът на ириса се трансформира освен според от избрани болести. Това може да се случи, да вземем за пример, с придвижване на възрастта, когато работата на всички органи се забавя и производството на меланин понижава.

Храненето може да бъде друга причина. Например, в случай че всекидневно консумирате храни, богати на бета-каротин, селен, витамин А, производството на меланин ще се усили и надлежно очите ви ще станат по-тъмни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР