Трудно е да се каже до колко България е готова

...
Трудно е да се каже до колко България е готова
Коментари Харесай

Арх. Борислав Игнатов: ДНСК прави хартиен контрол, но при земетръс ще паднат сгради

Трудно е да се каже до какъв брой България е подготвена за трусове, защото няма задоволително данни. Според мен към 10% от обектите не са следени по разпоредбите по отношение на условията. ДНСК у нас се занимава по-скоро с книжен надзор, защото няма запас. Но при едно земетресение ще се срутят постройките, не купчините с досиетата.
Това разяснява арх. Борислав Игнатов пред бТВ.

Всяко намаляване на структурата на постройка, всяко срутване на стена по жилища, е рисково. За страдание обаче хората не съблюдават нужните процедури. В момента само посредством правосъдни каузи и експертизи може да се накара притежателя да отвори вратата си и да се види какво е съборил. Трябва да е ясно, че този притежател, който събаря стени в жилището си нелегално, излага на риск освен себе си, само че и останалите при вероятно земетресение, уточни Игнатов.

,,По своя план панелните блокове са извънредно постоянни при земетресение, само че това важи единствено при ангажимента, че проекът при тях е бил изпълнен както би трябвало и не са били пестени строителни материали``, посочи специалистът.

По отношение на постройката, в която е планувано да се обитава бъдещата детска болница, арх. Игнатов показа своите опасения за нейната непоклатимост при едно земетресение.

,,Тази постройка, или по-точно казано този скелет на постройка, е проектирана през 70-те години на предишния век и армировката е прогнила, ръждясала. Освен това самото здание е проектирано доста преди тези еврокодове и то надали дава отговор на разбиранията за земетресение към днешна дата``, разяснява той.

,,Защо тогава желаят да употребяват този скелет? Моето пояснение е в това, че в него има безпределно доста непредвидени разноски, тъй като когато почнат да се разкриват бетонните покрития и когато се види в какво положение е армировката, тогава цената от 100 млн. лв. ще скочи на 200 милиона, което е доста жалко``, предвижда Игнатов и добави, че най-хубавият вид би бил сегашният скелет да се събори и да се стартира изначало, което по думите му би излязло много по-евтино.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР