Трудно е да се изчисли колко от тези 28 645

...
Трудно е да се изчисли колко от тези 28 645
Коментари Харесай

"Бай Иван" и изконната нужда от простотия

Трудно е да се пресметна какъв брой от тези 28 645 души, които са отишли този уикенд да гледат " Бай Иван: Филмът " в 62 български киносалона, са антиваксъри или с подправен документ. Със сигурност част от тях принадлежат и към групата, която се отнася свидливо към даването на 10-12 лв. за билет: " Замунда " и " Филмисуб " са на една ръка разстрояние.

В Ютюб канала " Светът на Ванката ", който лежи в основата на пълнометражния опус, прочее има скеч със заглавие " Българската ваксина " - намекващ в изключително обикновения ключ на поредицата, че това е в действителност ракията. А триумфът на аматьорския 90-минутен филм не е непредвиден: онлайн " Светът на Ванката " има 557 000 почитатели (според прес известието за кино лентата - " събскрайбъри ", sic); а някои от клиповете събират даже и над 1 милион гледания. И една десета от тези хора да отидат да гледат Ванката и Спаска на огромен екран - отново е залог за шлагер. Дори държавната осведомителна агенция БТА заяви за триумфа на кино лентата, който е спечелил над 255 лева от билети единствено от петък до неделя. (За съпоставяне - американските кинохитове " Домът на Гучи " и " Дюн " имат надлежно към 18 000 и 10 000 фенове в своя премиерен уикенд, а другото ново българско предложение - също толкоз непретенциозният, само че надалеч не толкоз дебелашки " Чичо Коледа " - малко над 3000 души.) 

Също както и в YouTube, основните роли се извършват от Димитър Кирязов и Силвия Йорданова, които са и създатели на скечовете. " Филм с една единствена цел – усмивки и развлечение за феновете в кинозалата ", написа в прес известието за " Бай Иван: Филмът ". Не смях, а позор провокира, само че очевидно потребността от чалга и дивотия е неизтребима. Разбира се, теоретично би могло да се допусна, че тези герои по спортни екипи и потници, които приказват на акцент, сипят вулгаризми и си крещят истерично един на различен, иронизират своите герои и фенове - единствено че напълно явно последните не го виждат. Разбира се, " Светът на Ванката " не се е появил във вакуум - скечовете на Иван и Спаска не се разграничават значително от тези в " Шоуто на Слави " или други сякаш занимателни шоута по малкия екран. 

" Комедия, която не се тормози да става за смях ", написа на афиша. Или: не е срамно да си елементарен, в случай че си измежду свои. Известна разтуха е най-малко, че доста от младежите, които висят непрекъснато в интернет и наблюдават изкъсо българските ютюбъри (питах няколко), даже не са чували за " Светът на Ванката ".  

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР