Трудно е да се говори за отчет за провалите на

...
Трудно е да се говори за отчет за провалите на
Коментари Харесай

Любомир Кючуков: Дясното в Европа става все по-дясно, докато лявото става все по-неясно

Трудно е да се приказва за доклад за неуспехите на Европейския съюз в навечерието на изборите. Това сподели в аудиокаста на  " Фокус " " Това е България "  Любомир Кючуков, някогашен заместник-министър на външните работи, в този момент шеф на Института за стопанска система и интернационалните връзки.

" Естествено Европейският съюз си дава сметка за всички проблеми, които съществуват и с които се сблъскват, само че тука сякаш доминира така наречен " мейнстрийм говорене “, което по-скоро аргументира продължение на сегашните подходи, в сравнение с търсенето на смяна. И точно върху това профитират и тези популистки и крайнодесни обединения, тъй като те посочват проблемите. Решенията, които те оферират, наподобяват прекомерно опростени, с цел да са правилни, само че назоваването на проблемите е нещо, което е тяхната мощ, и за тези центристки - център-лявото и център-дясното за жалост станаха сякаш мъчно различими. Те се преглеждат като част от статуквото, т.е. като част от проблемите, а не за път към тяхното разрешаване, до момента в който националистическите партии са тези, които оферират други възможности. Тук несъмнено е доста забавно за какво бягството към екстремите е към дясната екстрема, а не към лявата, от бягството от центъра ", добави Кючуков.

Според него, това се крие в самото ново опълчване - национално против геополитическо. Защото националното, националистическото е доста по-ясно и по предметно, то е с взор обратно, то дава обещание да върне изгубения уют, който се осигуряваше от националната страна. От тази позиция дясното в Европа става все по-дясно, до момента в който лявото става все по-неясно.

" И тук има няколко забавни детайла, когато приказваме за десните обединения. След Брекзит тези партии към този момент не работят за овакантяване на Европейския съюз, те желаят да ръководят Европейския съюз, желаят да го преформатират самобитно своите разбирания. И на този декор разумно Брюксел се припознава като условното зло. И по тази причина опълчването на Брюксел също им носи тези електорални позитиви. И тук огромният проблем, над който ще разсъждаваме след евроизборите, в случай че се случи в действителност една такава крайнодясна вълна, е по какъв начин ще реагира център-дясното, т.е. Европейската национална партия (ЕНП). Дали тя ще се измести по-надясно, за да й спре приключването на гласоподаватели към крайнодясното и дали ще стартира съдействие с крайната десница ", добави  анализаторът.

Кючуков уточни, че това към този момент се случва на национално равнище в редица страни.  Или Европейски Съюз ще отхвърли такава алтернатива, като тук упованията са свързани на първо място с ролята на немските християндемократи, които изрично отхвърлят опцията за взаимоотношение с " Алтернатива за Германия “.

Що се отнася до България, специалисти към този момент предсказват, че на идните предварителни избори " Възраждане “ може да се окаже втора политическа мощ, точно поради точното изтъкване на проблемите.

" Според мен, България е в цялостна естетика с процесите в Европа, и тук бих споделил значително с помощта на ръководещите, които се самоотъждествяваха с евроатлантизма и го използваха като самобитен, повсеместен политически чадър. Има два безотказни метода да се дискредитира и най-хубавата концепция, приказвам в дадения случай за евроатлантизма: първият е тя да се трансформира в доктрина, вторият е да бъде изработен за посмешище. И тука мисля, че нашите ръководещи до момента реализираха една доста висока степенна на успеваемост, тъй като, асоциирайки своите неуспехи с европейската концепция, те компрометират самата европейска концепция ", добави Кючуков.

Според него, по-големият проблем у нас е неналичието на хрумвания, тъй като водач без концепция това е форма на месианство.

" Между другото ние в България бяхме няколкократно очевидци на тъкмо подобен вид изборни резултати: на следващите месии, които идват да спасят България. И тук към този момент стигаме до това, че и Европа, и света като цяло, не съумява да откри отговорите на тези многочислени въпроси, които изменящият се свят, глобализацията, научно-техническата гражданска война, осведомителната гражданска война дават, с цел да няма тази мета концепция по какъв начин наподобява бъдещето в един световен свят след 30 или 50 години. В резултат на което светът е с взор обратно и стигаме до решението войни, което следим в на практика проект да се случва, когато нерешаването на проблемите, споровете, вътрешните несъгласия, тяхното решение се търси по силов път ", сподели още Любомир Кючуков.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР