Тропическата буря Офелия връхлетя южното крайбрежие на Ирландия, повали дървета

...
Тропическата буря Офелия връхлетя южното крайбрежие на Ирландия, повали дървета
Коментари Харесай

Бурята Офелия удари Ирландия и взе жертва

Тропическата стихия Офелия връхлетя южното крайбрежие на Ирландия, повали дървета и стълбове на електропреносната мрежа и провокира 10-метрови талази. Властите предизвестиха, че това ще е най-тежкото сходно злополучие от половин век и може да аргументи човешки жертви, съобщи Ройтерс.

В Югоизточна Ирландия жена почина от паднало върху колата й дърво. В региона при същите условия са потърпевши тежко двама души, заяви ирландската телевизия. Около 120 000 жилища и икономически обекта са без електричество, като се чака този брой да нарасне. На летището в Дъблин бяха анулирани 130 самолетни полета. Училища, лечебни заведения и линии на публичния превоз стопираха работа, бяха ситуирани и военнослужещи, които да оказват помощ за увеличаване на дигите против вероятни наводнения.

По данни на Национален институт за метеорология на Ейре бурята, чиято степен нощес беше намалена от вихър на стихия, е почнала да връхлита крайбрежните региони тази заран локално време с ветрове със мощ от 176 км/ч. Това е станало в най-южната точка на Ирландия. Има огромна възможност от наводнения.

Изявление направи и министър председателят Лио Варадкар, който уточни, че във всички елементи на страната се чакат ураганни ветрове и предложи хората да си стоят вкъщи.

Службата за метеорология на Англия издаде предизвестие за рисково време за Северна Ирландия, което ще бъде в действие сред 14 и 21 часа локално време (16 и 23 българско). Според службата бурята е рискова за живота и е доста евентуално да аргументи нарушавания в превоза, електроподаването, като има и заплаха от падащи предмети.

Британските медии съпоставиха Офелия с "Голямата стихия " от 1987 година, връхлетяла тъкмо преди 30 години Обединеното кралство с ураганни ветрове. Очаква се през днешния ден епицентърът на бурята да премине над цялата територия на Ирландия, след което през нощта да се насочи към Западна Шотландия. Ирландските управляващи обявиха, че бурята е доста евентуално да се окаже най-силната от урагана Деби, вследствие на който през 1961 година в Ирландия починаха 11 души.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР