„Нищо не остана“: Идалия оставя следа от опустошение в югоизточната част на САЩ

...
Тропическата буря Идалия остави следа от наводнения и опустошение в
Коментари Харесай

Тропическата буря Идалия остави следа от наводнения и опустошение в югоизточната част на Съединените щати, където властите и жителите оценяват щетите и започват усилия за почистване.< /p>

Бурята връхлетя Южна и Северна Каролина по пътя си към Атлантическия океан в четвъртък, ден след като стигна до брега на Персийския залив на Флорида.

Идалия се разби на брега в сряда сутринта като мощен ураган от категория 3 в Кийтън Бийч в северния район на Биг Бенд във Флорида, удряйки крайбрежието с постоянни ветрове със скорост до 201 километра в час (125 мили в час) и проливни дъждове.

В един момент бурята остави около 500 000 клиенти без електричество във Флорида и други американски щати, тъй като събори електрически стълбове и линии.

Но Идалия беше по-малко катастрофален, отколкото се опасяваха, с материални щети, загуба на живот и прекъсвания на електрозахранването, бледнеещи в сравнение с последния голям ураган, който удари Флорида преди почти година, урагана Иън.

Белият дом в четвъртък одобри декларация за извънредно положение за Южна Каролина, позволявайки помощта на федералното правителство да потече към щата.

Бурята, съчетана с големи приливи и отливи, изпрати морска вода, която тече през пясъчните дюни и се разлива по крайбрежните улици.


В Чарлстън, Южна Каролина, вълна от Идалия надхвърли стената, която защитава центъра на града, изпращайки дълбока до глезените океанска вода по улиците и кварталите, където конски каруци минават покрай къщи за милиони долари и известен пазар на открито.

Предварителните данни показват, че приливът в сряда вечерта е достигнал малко повече от 2,8 метра (9,2 фута), повече от 0,9 метра (три фута) над нормалното и петото най-високо показание в пристанище Чарлстън, откакто за първи път се водят записи през 1899 г.< /p>

Групите от Идалия също донесоха краткотрайни торнада. Единият преобърна кола в предградието Гус Крийк, Южна Каролина, причинявайки леки наранявания, съобщиха властите. Не се съобщава за големи щети.

В Северна Каролина губернаторът Рой Купър, който обяви извънредно положение в целия щат по-рано тази седмица с наближаването на Идалия, предупреди жителите на крайбрежните и източните вътрешни окръзи да се подготвят за обилни валежи и локализирани наводнения и ги призова да стоят далеч от пътищата, покрити с вода .

„Имаме най-малко 312 000 души от Флорида, Джорджия през Каролините без електричество“, каза кореспондентът на NBC News Уенди Улфолк пред Al Jazeera от Чарлстън в четвъртък сутринта.

„Все още има предупреждение за тропическа буря за цялото крайбрежие на Северна Каролина и това означава, че те изпитват тези ужасни ветрове и тези проливни дъждове и коварното вълнение на бурята“, каза тя.

„Въпреки това се надяваме и стискаме палци, че прогнозите са прави и че Идалия ще се върне обратно в морето по някое време този следобед.“

Ръководителят на Федералната агенция за управление на извънредни ситуации Дийн Крисуел ще бъде във Флорида в четвъртък, за да оцени щетите заедно с губернатора Рон ДеСантис.

Говорейки с репортери от Белия дом в сряда следобед, Крисуел каза, че в страната се наблюдава увеличаване на тежките метеорологични явления, включително бури, които се засилват по-бързо поради по-високите температури на водата.

„Тези бури се засилват толкова бързо, че нашите местни служители за управление на извънредни ситуации имат по-малко време да предупреждават и евакуират и да отведат хората на безопасно място“, каза тя.

„Това е нещо, което трябва да вземем под внимание, докато изграждаме нашите планове за готовност, докато нашите местни общности изграждат своите планове за готовност и как ще комуникират и подготвят своите общности за видовете бури, които са ще се сблъска в бъдеще.”

Все пак Идалия изглежда много по-малко разрушителна, отколкото първоначално се страхуваха.

Пътят му го отведе далеч от големите градски райони на Флорида, нанасяйки само бегли удари в Тампа Бей и други по-населени райони, докато яростта на бурята беше съсредоточена върху селския район на Биг Бенд. Щетите там вероятно ще бъдат големи.

На плажа Хорсшу в центъра на Биг Бенд, Джуел Багет прерови останките и отломките от разрушения дом на майка си, намирайки няколко снимки и тенджери и тигани на майка си.

Нейният дядо е построил дома преди десетилетия и той е преживял четири предишни бури, каза тя.

„И сега го няма“, каза тя. "Нищо не остана. Няколко дребни дрънкулки тук и там.“

Очаква се Idalia да се носи по крайбрежието на Южна Каролина през по-голямата част от четвъртък, преди да се извие на изток от Северна Каролина и да навлезе в Атлантика в четвъртък вечерта, каза Националният център за ураганите.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР