Трите възможни срока за затваряне на въглищното производство, които служебният

...
Трите възможни срока за затваряне на въглищното производство, които служебният
Коментари Харесай

Кабинетът има три варианта за срока за затваряне на въглищните централи

Трите вероятни периода за затваряне на въглищното произвеждане, които служебният кабинет обмисля да предложи, са 2035, 2038 и 2040 година, заяви енергийният министър Андрей Живков пред БНР.

" Проблемът с бъдещето на въглищните райони е обществен, при вероятно затваряне на централите и мините би трябвало да дадем положителен сигнал за бъдещето на хората, заети в тези браншове... Досега по този въпрос не е работено и никаква тактика не е разработвана. Това е нещо, което служебното държавно управление стартира да създава ", сподели той.

Министърът акцентира, че утвърждението е ръцете на Народното събрание, само че в действителност държавното управление не може да изчаква изборите, тъй като до 15 октомври би трябвало да внесе в Европейската комисия Плана за възобновяване на страната, в който съответен период да бъде записан. Това е едно от главните предварителни условия на Брюксел, с цел да утвърди българския проект.

Преди седмица служебният министър председател Стефан Янев уточни 2036 година като последна за въглищната енергетика.

След като ГЕРБ отхвърли да внесе проекта за възобновяване в края на ръководството си, той беше модифициран от първото служебно държавно управление на Янев. Той обаче също не го изпрати в Брюксел, а го внесе за утвърждение в Народното събрание. Депутатите го разискаха няколко пъти, само че не се произнесоха по двата въпроса, за които държавното управление изиска мнението им - каква да е ориста на въглищната енергетика и какви промени в региона на правораздаването да бъдат направени. В края на предишния месец вицепремиерът за европейските фондове Атанас че мечтаният от Брюксел период за затваряне на част от мощностите е 2027 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР