Трите най-големи български фолклорни състава - емблеми в музикалното и

...
Трите най-големи български фолклорни състава - емблеми в музикалното и
Коментари Харесай

Нощ на ансамблите събира трите най-големи български фолклорни състава

Трите най-големи български фолклорни състава - емблеми в музикалното и танцовото ни изкуство - отбор " Филип Кутев ", " Тракия " и " Пирин ", ще стъпят на една сцена, с цел да премерят сили в " Нощ на ансамблите " 2017. За трети следващ път трите ансамбъла се сливат в един театър, с цел да покажат хубостта на българския фолклор.

 Снимка 310157

Събитието е само по рода си и събира най-хубавите танцьори, артисти и инструменталисти на една сцена в ритъма на същинска българска фолклорна музика. В спектаклите в зала 1 на НДК в София и в ДКС - Варна ще се включат над 150 души - танцьори, артисти и музиканти, които ще се надиграват в едно зашеметяващо шоу. Участниците ще сменят разнообразни костюми от всички фолклорни области на България и ще излизат на сцената в няколко следващи надигравания, с цел да се съберат най-после дружно за общо осъществяване. Билети за спектакъла " Нощ на ансамблите " към този момент са в продажба на цени от 15 до 40 лв..

Ансамбъл " Филип Кутев "

Националният фолклорен отбор " Филип Кутев " е основан през 1951 година от популярния български композитор Филип Кутев, чието име носи през днешния ден. Мисията на ансамбъла е да запази, възроди и преведе във времето голямото разнообразие на обичайния български фолклор, представяйки го посредством достоверни, обработени или съчинени въз основата на фолклора песни, танци, инструментални пиеси, обреди и традиции. С аранжиментите и авторските песни на Филип Кутев и танците на Маргарита Дикова, се основава цяла една школа, залегнала в изкуството на фолклорните ансамбли освен в България, само че и по света.

От основаването си до през днешния ден отбор " Филип Кутев " е изнесъл повече от 7000 концерта из цяла България, а също в Европа, Азия, Африка и Америка.

Ансамбъл " Тракия "

Фолклорен отбор " Тракия " е основан през 1974 година от именития проф. Кирил Дженев. Спектаклите на отбор " Тракия " показват по несравним метод голямото фолклорно благосъстояние на България от всички етнографски области, с което покоряват сърцата на публиката към този момент 40 години в над 50 страни по света. Съществен принос за този незагиващ заряд и младежко лъчение на ансамбъла постоянно са имали и изпълнителите, които са сегашни студенти или към този момент приключили експерти от Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив.

Ансамбъл " Пирин "

Ансамбъл " Пирин " е един от най-известните български фолклорни ансамбли, посланици на българското национално изкуство по света. Създаден през 1954 г, отбор " Пирин " е изнесъл над хиляди концерти пред повече от 6 милиона фенове и слушатели у нас и в над 60 страни в целия свят.

В своята креативна биография и репертоар отбор " Пирин " има над 400 заглавия от песни, оркестрови пиеси, музика за хор, солисти и танцови постановки. Множество записи на ансамбъла се пазят в златните фондове на БНР, Българска национална телевизия, Радио Благоевград и други.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР