Тристранният съвет не постигна съгласие по проектобюджета, предложен от служебното

...
Тристранният съвет не постигна съгласие по проектобюджета, предложен от служебното
Коментари Харесай

НА ЖИВО: Социалният министър: Тристранният съвет не постигна съгласие по проектобюджета

Тристранният съвет не реализира единодушие по проектобюджета, препоръчан от служебното държавно управление. Министърът на труда и обществената политика Лазар Лазаров, разяснява, че предложенията на синдикатите и работодателите по план-сметката изискват осъществяване на съответни политики, за които служебното държавно управление не може да поеме отговорност.

Социалните сътрудници разиска проектобюджета за 2023 година, както и проектобюджетите на Държавното публично обезпечаване и Националната здравноосигурителна каса.

" Не постигнахме единодушие по нито един от препоръчаните планове. В предложенията на обществените прартньори се съдържаха оферти, свързани с смяна на един или различен параметър и осъществяване на една или друга политика. А ние от служебното държавно управление поддържаме тезата, че това е отговорност на устойчиво болшинство в Народното събрание и постоянен кабинет. Поради тази причина здаконопроектитге са в този тип ", сподели Лазаров.



Гледайте онлайн изказвания след срещата тук или на



В предлагането на служебния кабинет е заложен рекорден за последните 20 години недостиг от 6,4% и нов дълг от над 13 милиарда лв..

План-сметката планува още минималният застрахователен приход от 1 юни да се усили на 780 лв., а оптималното обезщетение за безработица да бъде близо 86 лв. дневно.

От синдикатите към този момент оповестиха, че няма да одобряват да бъдат орязани разноските за нарастване на пенсии и заплати и настояха за данъчни промени.

Според бизнеса страната разполага с буфери, посредством които дефицитът може да се резервира на 3% без да се постанова смяна на налозите и въвеждането на нови.

3% без да се постанова смяна на налозите и въвеждането на нови.


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР