Тристранните преговори за присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО

...
Тристранните преговори за присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО
Коментари Харесай

Преговорите за влизане на Швеция и Финландия в НАТО са преустановени по искане на Турция

Тристранните договаряния за присъединението на Швеция и Финландия към НАТО са прекратени за неопределен срок по искане на Турция. Това заяви „ Сабах “, базирайки се на свои източници.

По- рано финландският външен министър Пекка Хаависто също изрази съмнение, че договарянията на Швеция и Финландия с Турция за присъединение към Северноатлантическия алианс ще бъдат прекратени за няколко седмици.

Очакваше се трите страни да проведат договаряния, които бяха стартирани през август 2022 година, идващия месец.

През последните седмици напрежението ескалира, откакто Турция осъди Швеция за това, че е разрешила на крайнодясна фигура да изгори копие на Корана пред турското посолство в Стокхолм и е разрешила на поддръжници на терористичната ПКК да организират антитурски манифестации.

Откакто публично подадоха молба за участие през май 2022 година, подтикнати от нахлуването на Русия в Украйна, Швеция и Финландия се стремят и борят да получат утвърждението на Турция за присъединение към блока. Турското държавно управление се опълчва на присъединението им от съображения за сигурност, а точно " укриване и толериране " на терористични групировки като ПКК и ФЕТО.

Меморандумът за съгласие, който страните подписаха по време на срещата на върха на НАТО в Мадрид, планува двете страни да подхващат съответни стъпки за справяне с посочените опасения, да засилят репресиите против терористични организации и да депортират хора, обвинени в закононарушения, свързани с тероризма.

През последния месец обаче обществената поддръжка в Швеция за терористични групировки от страна на симпатизанти покачва напрежението сред двете страни - дейности, за които Анкара неведнъж е предупреждавала, че ще застрашат процеса на участие на Стокхолм в НАТО.

Скандалният митинг в средата на януари в Стокхолм, при който плашило на президента Ердоган беше обесено за краката пред постройката на кметството, изключително утежни договарянията, като точката на шупване беше съботното изгаряне на Корана.

Турските публични лица от дълго време подлагат на критика западните си сътрудници, че остават безразлични и подхранват крайнодесни идеологии, изключително в страни като Обединеното кралство, Франция и Германия, в които живее доста мюсюлманско население. Повечето специалисти изясняват запазването на антимюсюлманския расизъм с " упадъка на демократичната народна власт " и държавните управления, които " влагат по-малко в битката против ислямофобията " и даже " възстановяват " реториката. Демонстрациите от предходната седмица в Швеция и Нидерландия, като се изключи че провокираха митинги, осъждащи необятно публикуваната приемливост към сходни закононарушения от ненавист, също по този начин породиха опасения, че ислямофобските произшествия в Европа могат да се усилят, в случай че не бъдат овладени още в самото начало.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР