Тринайсет дни - толкова бяха необходими за операция Извор на

...
Тринайсет дни - толкова бяха необходими за операция Извор на
Коментари Харесай

Разселвания, удар за САЩ и несигурност за кюрдите - какво донесе турската офанзива

Тринайсет дни - толкоз бяха нужни за интервенция " Извор на мира ", с която Турция се опълчи на кюрдските бойци Сили за отбрана на народа (YPG), гръбнака на съдружния сътрудник на Съединените щати в битката против " Ислямска страна ", Сирийските демократични сили (SDF).

От тези 13 дни в пет нямаше сражения, защото действаше помирение, а и официално интервенцията свърши - това разгласи Русия, откакто президентът ѝ Владимир Путин се срещна с турския си сътрудник Реджеп Тайип Ердоган в Сочи.

Последиците от нея в Сирия, част от които бяха забележими и преди срещата, са задоволително съществени, с цел да бъде тя един от повратните моменти за войната от над осем години и половина.

Край на кюрдската автономност, Асад по-близо до " победа "

YPG и политическото им крило Партия на демократичния съюз (PYD), направляваха обширни територии в северната част на страната, които се разшириха в резултата на битката против " Ислямска страна ". Срещу тях, считани от Турция за сирийско отклонение на Кюрдската работническа партия (ПКК), имаше рецензии, че ръководят с " желязна хватка ", недемократично.

Все отново PYD бе значим детайл в основаването на кюрдската автономност, непризната (но безшумно толерирана) от Дамаск. Споразумението с режима на президента Башар ал Асад върна сирийските сили в тази част на страната и живеещите в нея кюрди - чиито права бяха потискани по времето на режима. Сега бъдещето, без безусловно да е по-лошо от досегашното при Асад, е незнайно.

Съединени американски щати (почти) напущат Сирия

Много дребна част от близо 2000 американски бойци, колкото имаше към края на предходната година, остават в Сирия след началото на интервенцията. Изтеглянето на над 1000 души стартира още в първите ѝ дни (една част бяха напуснали преди този момент, откакто американският президент Доналд Тръмп разгласи решението това да се случи в края на предходната година и то докара до оставката на министъра му на защитата Джеймс Матис).

Офанзивата стана мотивът Тръмп да извърши обещанието си да върне " бойците вкъщи ". С това президентът си навлече рецензии, че изоставя кюрдите, само че и че слага под въпрос американските ползи в Близкия изток. В резултат Пентагонът твърди, че дребна част от бойците ще останат както в базата " Ат Танф " на юг, по този начин и в североизточната ъгъл на страната, с цел да пазят нефтените залежи в региона.

По-силна Русия

Москва утвърди ролята си на мечтан сътрудник или даже тук-там съдия в Близкия изток. Тя ще бъде гарантът на съглашение сред Турция и Сирия, с което Дамаск се задължава да сдържа всевъзможни вероятни актове на кюрдска експанзия от другата страна на границата. Съюзник на Башар ал Асад във войната, тя съумя да обърне хода ѝ, откогато влезе в бойните дейности през 2015 година, и да се приближи до желаното от нея " политическо решение " в страната.

Тя иззе и позициите на Съединени американски щати, само че и загатна, че ще е по-малко толерантна към турските позиции, в сравнение с бе Вашингтон. Руски представители напомнят, че ще пристигна ден, в който непознати войски в Сирия ще би трябвало да изоставен, защото са там " незаконно " - а това включва и турската войска.

Русия се оказа в положителни връзки с всички значими арабски (и не само) страни в района - Сирия, Египет и Саудитска Арабия, само че и Турция, Иран и Израел. Развръзката на " Извор на мира " единствено удостовери това.

Пряко засегнатите

Поне 176 хиляди души са вътрешно разселените от спора съгласно Организация на обединените нации. Децата измежду тях са най-малко 80 хиляди Активисти настояват, че броят е много по-голям и може да става дума за 300 хиляди души. Ако това се удостовери, засегнатите са към една десета от популацията на Северна Сирия.

Убитите са близо 120 цивилни, 259 кюрдски бойци и 196 подкрепяни от Турция бойци съгласно Сирийския център за човешките права. Загинали са и 7 турски бойци.

Според турските управляващи има и две дузини убити на турска територия вследствие на офанзиви, проведени от YPG.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР