Тринадесет души загинаха в четвъртък при нови бомбардировки на правителствените

...
Тринадесет души загинаха в четвъртък при нови бомбардировки на правителствените
Коментари Харесай

Тринадесет нови жертви при продължаващите бомбардировки над Източна Гута


Тринадесет души починаха в четвъртък при нови бомбардировки на държавните сили против завзет от бунтовниците регион източно от Дамаск. Все повече международни водачи и организации упорстват за преустановяване на клането, което взе неколкостотин жертви, съобщи Асошиейтед прес.

Силите на сирийския режим нападат региона от дни и разрушават жилищни здания, лечебни заведения и инфраструктура. Бомбардировките принудиха доста от 400-те хиляди поданици на Източна Гута да спят в изби и спонтанни убежища, а лекарите, както и спасителите, които дни наред търсят и вадят от руините оживели, са претрупани и изтощени.

Според съветски осведомителни източници Москва е подсилила наличието си в Сирия с няколко бойни самолета, в това число най-нови изтребители. Медии демонстрираха фрагменти от кацането на два самолета Су-57 във военновъздушната база Хмеймим в провинция Латакия - съществена база на съветските интервенции в Сирия. Вчера там дойдоха аероплан за ранно предизвестие А-50, четири изтребителя Су-35 и четири самолета за въздушна поддръжка на сухопътни войски Су-25.

Кремъл не разяснява през днешния ден известията и трансферира въпросите към военните, които също резервираха безмълвие. Русия отхвърля обвиняванията, че е виновна за множащите се цивилни жертви в Източна Гута, отбелязва АП.

Организацията " Лекари без граници " сигнализира, че за три дни в Източна Гута са бомбардирани 13 лечебни заведения, в които работят нейни медици, съобщи Франс прес.

" Лекари без граници " обърнаха внимание и на огромния брой човешки жертви. Само по данни от лечебните заведения, на които те сътрудничат, за два дни и половина (от 18 до 21 февруари) при бомбардировки и артилерийски обстрел са били убити 237 и ранени минимум 1285 души.

Организацията акцентира, че това са единствено сведенията от лечебните заведения, с които работи и че броят на жертвите пораства с всеки час.

По данни на Сирийския център за наблюдаване на човешките права от неделя са убити минимум 335 цивилни, в това число 79 деца и 50 дами, а ранените са над 1700.

Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, както и Катар, с който двете страни скъсаха дипломатическите връзки поради връзките му с Иран, молиха сирийският режим да приключи настъплението против обсадения размирен анклав.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР