Трима японци, стерилизирани насилствено в съответствие с правителствена политика преди

...
Трима японци, стерилизирани насилствено в съответствие с правителствена политика преди
Коментари Харесай

Насилствено стерилизирани японци съдят правителството

Трима японци, стерилизирани принудително в сходство с държавна политика преди десетилетия, заведоха каузи за опрощение и обезщетение, съобщи Асошиейтед прес.

Двамата мъже и дамата на възраст над 70 година, са измежду минимум 16 500-те души, стерилизирани без тяхно единодушие по силата на закона от 1948 година за отбрана на евгениката, който действаше до 1996 година

Законът, целящ "предотвратяването на нискокачествени наследници ", позволяваше на лекарите да стерилизират хора с увреждания.

Тримата ищци желаят общо 80 милиона йени (730 000 долара) обезщетение. Те са завели исковете си през днешния ден в Токио и в градовете Сендай и Сапоро в Северна Япония.

Един от тях - 76-годишният Кикуо Коджима от Сапоро сподели, че е решил да разкрие на хората тази политика. Той желае 11 милиона йени обезщетение за вреди, изразяващи се в загубата на способността му да има деца и в психическо страдалчество по отношение на това.

"Същата неточност в никакъв случай не трябва да бъде повтаряна ", сподели той пред кореспонденти отвън постройката на съда. "Искам държавното управление да признае отговорността си ".

Той сподели още, че се надява другите потърпевши да се причислят към акцията по гледище за публично опрощение и обезщетение от държавното управление.

Коджима е принудително стерилизиран през 1960 година, откакто бил лекуван от психологично заболяване, когато бил на 19. Нямал избор и в болничното заведение, където била осъществена интервенцията, му споделили, че "ще бъде злополука, в случай че човек като теб има деца ", оповестява малкия екран Ен Ейч Кей.

Четвърти човек, жена на над 60-годишна възраст, заведе сходно дело по-рано тази година.

Правителството съобщи, че стерилизациите са били законни. Скорошните старания на правозащитни организации и юристи обаче разкриха доказателства, в това число и медицински документи на потърпевшите, подтикнали здравното министерство за първи път да извърши следствие.

Група депутати сега инициира вероятни ограничения за обезщетение.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР