Трима учени са тазгодишните носители на Нобеловата награда за медицина

...
Трима учени са тазгодишните носители на Нобеловата награда за медицина
Коментари Харесай

Трима учени са тазгодишните носители на Нобеловата награда за медицина

Трима учени са тазгодишните носители на Нобеловата премия за медицина и физиология. Това са Джефри С. Хол, Майкъл Росбаш и Майкъл У. Йънг за откриването на молекулярен механизъм, който управлява циркадния темп.
Според известието на Нобеловия комитет работата на тримата „ изяснява по какъв начин растенията, животните и хората приспособяват своя биологичен темп, тъй че да се синхронизира с измененията на Земята “.
„ Животът на Земята е приспособен по отношение на въртенето на нашата планета. В продължение на доста години ние знаехме, че живите организми, в това число хората, имат вътрешен, биологичен часовник, който им оказва помощ да плануват и да се нагаждат по отношение на непрекъснатия темп на денонощието. Но по какъв начин в реалност работи този часовник? Джефри С. Хол, Майкъл Росбаш и Майкъл У. Йънг съумяват да надникнат вътре в нашия биологичен часовник и да хвърлят светлина върху метода, по който той работи “, показват още от комитета.
Нобеловата седмица стартира през днешния ден с оповестяването на премията в региона на физиологията и медицината. Лауреатите по физика и химия ще станат известни във вторник и сряда, съобщи БГНЕС.
Тази година носителите на оценката в категорията за литература пък ще бъдат оповестени в четвъртък, нарушавайки традицията те да бъдат оповестени последни. В петък в Осло ще бъде посочен носителят на премията за мир.
Новият собственик на премията в памет на Алфред Нобел за стопанска система ще бъде разгласен на 9 октомври в Стокхолм. Тази премия е учредена от централната банка на Швеция.
През тази година съветът на шефовете усили размера на премията до 9 милиона шведски крони или над 1,1 милиона $. През 2011 година тя бе съкратена от 20 до 8 милиона поради неподходящата икономическа обстановка.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР