Трима от общо петимата млади учени, избрани да представляват България

...
Трима от общо петимата млади учени, избрани да представляват България
Коментари Харесай

Млади учени от МУ-Пловдив ще участват в среща с Нобелови лауреати

Трима от общо петимата млади учени, определени да съставляват България на 72-рата среща с Нобелови лауреати по физиология и медицина в Линдау (Германия), са от Медицински университет – Пловдив. Това са основните асистенти в Катедра по микробиология и имунология „ Проф. доктор Елисей Янев “ доктор Мария Ивановска, експерт по клинична имунология, и доктор Йордан Калчев, експерт по микробиология, и студентката от пети курс на компетентност „ Фармация “ Михаела Попова. Останалите двама участници в делегацията са доктор Мартин Иванов, помощник в МУ-Варна, и Трифон Попов, студент в четвърти курс от компетентност „ Медицина “ в МУ- София. Това оповестиха от МУ – Пловдив.

Съветът за образуване на срещите със международно приетите учени е избрал София Тех Парк и Фондация за нововъведения и софтуерен трансфер – ФИТТ да предлагат млади учени за срещата с нобеловите лауреати в Линдау в интервала 25 – 30 юни 2023 година В интернационалното събитие ще вземат участие към 40 носители на най-престижното отличие за просвета и над 600 надарени млади учени от целия свят.

Петимата български медици бяха излъчени след извършен конкурс, в който се включиха 13 експерти. Получените кандидатури бяха прегледани и класирани от експертна комисия от представители на ФИТТ и водещи български учени в региона на медицината.

Срещите с Нобеловите лауреати в Линдау се организират от 1951 година и са се трансформирали в неповторим интернационален теоретичен конгрес. Те дават опция за продан на познания и опит сред разнообразни генерации, култури и в разнообразни дисциплини. Досега в срещите са взели присъединяване над 35 000 откриватели. Темата на срещите в Линдау се редува сред трите научни дисциплини – физика, химия или физиология/медицина. На всеки пет години се организира интердисциплинарна среща, а на всеки три години и среща по стопански науки. Разнообразните формати на научната стратегия – лекции, полемики и други, са основани на правилото на разговора и за активиране на обмена на познания, хрумвания и опит сред Нобелови лауреати и млади учени. Всеки участник може да се включи в срещите единствено един път, само че остава непрекъснат член на мрежата на възпитаниците на Линдау и дипломат на научния разговор. Председател на Съвета по организирането на Срещите в Линдау е графиня Бетина Бернадот, щерка на създателя на срещите граф Ленард Бернадот, който е внук на крал Густав V, първият крал на Швеция, който връчва Нобелови награди.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР