Трима миньори бяха спасени, след като бяха затрупани под отломките

...
Трима миньори бяха спасени, след като бяха затрупани под отломките
Коментари Харесай

Спасиха трима златотърсачи след 60 часа под земята в Афганистан

Трима миньори бяха избавени, откакто бяха затрупани под отломките на свлачище в златодобивен обект в североизточната афганистанска провинция Бадахшан, заяви ДПА. Мъжете са прекарали повече от 60 часа без храна и вода под отломките в област Яван, до момента в който най-сетне са били избавени късно през вчерашния ден от управляващите благодарение на локалните поданици. Спасените миньори са били превозени през днешния ден с боен хеликоптер до болница в град Файзабад - столица на провинцията.

В четвъртък те са прокопали тунел, с цел да добиват злато, само че той се срутил, часове преди мощно земетресение да раздруса района.

Местните управляващи настояват, че избавителната задача в планинския район е била сложна заради неналичието на съоръжение и сложния път.

В провинция Бадахшан има мини за злато и лазурит, които от години се експлоатират нелегално и непрофесионално от локалното население, което прави тези активност, с цел да покрива ежедневните си потребности.

Въпреки че разполага с голям брой неизползвани естествени запаси, стопанската система на Афганистан е опустошена заради траялата повече от четири десетилетия война. Със завръщането на власт на талибаните на фона на безредното евакуиране на интернационалните сили през август 2021 година страната в допълнение потъна в беднотия и безработица, което докара и до всеобща миграция.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР