Трима министри представиха на брифинг пред журналисти нови икономически стимули

...
Трима министри представиха на брифинг пред журналисти нови икономически стимули
Коментари Харесай

Удължават мярката 60 на 40 за още два месеца

Трима министри показаха на брифинг пред публицисти нови стопански тласъци в поддръжка на бизнеса.

Мярката 60 на 40 ще бъде удължена за още два месеца в границите на нотифицирания размер от 1,5 милиарда лева Към момента изразходваният запас е малко над 1,4 милиарда лева, тъй че с остатъка тя може да се удължи, заяви общественият министър Гълъб Донев.

В момента се прецизира редизайн на мярката за нейното удължение, сподели Донев в отговор на журналистически въпрос.



Продължава създаването на нови ограничения до края на годината, тъй че българските работодатели да почувстват една солидна поддръжка от страната и да бъдат на конкурентно равнище с работодателите от страните членки в Европейски Съюз, добави министърът.

Усеща се равномерен преход от затваряне на стопанската система към възкръсване и възобновяване. Тези данни удостоверява и равнището на безработица у нас, което е 5,65% към 2 юни. Знаете, че равнищата на безработица и на претовареност са критериите за възобновяване на стопанската система, посочи общественият министър.



Икономическият министър Кирил Петков сподели, че ще работят по допустимо най-бързия метод, само че не трябва да се не помни, че Бюджет 2021 не е обновен. Средствата ще бъдат вкарани през принадлежности, в които взе участие и частният капитал, а освен страната.

С разрешението на Европейската комисия ние предлагаме гаранционна стратегия, която ще бъде с размер близо 2,5 милиарда лв., където българската страна като сътрудник ще покрива 50% от риска на банките.

По този метод развързваме ръцете на банките да кредитират в направления, където ще е най-полезно. Новите заеми към дребен и междинен бизнес няма да имат потребност от поръчителство, сподели министър Петков.

Успяхме да организираме подобен огромен брой банки да се съгласят и да вземат участие, 10 дни ще лишава от началото на кандидатстването до опцията да бъдат получени действително средствата, посочи още министър Петков.



Идеята е да се направи стратегия за българския бизнес с палитра от принадлежности, доколкото е допустимо, изясни от своя страна финансовият министър Асен Василев.

За да бъде българският бизнес подкрепят при положение на една нова коронавирус вълна през есента или зимата, ние сме подхванали ограничения, акцентира министърът.

Подготвяме актуализация на бюджета, която да резервира настоящите параметри, само че да се актуализират разходните пера по тези ограничения.

Ако компаниите работят и се възстановят, ще има повече в пари бюджета. От тази позиция е доста значимо да си дадем сметка, че страната не създава пари - тя взема пари от жителите и компаниите и ги дава на други жители и компании, тъй че да подкрепи стопанската система, изясни Асен Василев.

Актуализацията ще бъде в тази посока - без да се усилва недостига, да може да подпомогнем разходната част, добави министърът.

Прокуратурата ще ревизира компанията на шефа на Национална агенция за приходите Румен Спецов, по кое време ще е подготвена инспекцията може да попитате господин Гешев, разяснява финансовият министър.

Сн. Десислава Кулелиева, Българска национална телевизия

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР