Трима лекари от МБАЛ-Самоков заминават днес за Турция в помощ

...
Трима лекари от МБАЛ-Самоков заминават днес за Турция в помощ
Коментари Харесай

Още трима лекари заминават за Турция

Трима лекари от МБАЛ-Самоков отпътуват през днешния ден за Турция в помощ на потърпевшите от опустошителните трусове в Турция и Сирия, оповестиха от лечебното заведение.

Д-р Аднан Йълмаз, Д-р Рахшен Гезер и Д-р Мехмет Салих Айкал са лекари специализанти в МБАЛ-Самоков и непринудено ще се включат в избавителните действия. Те отпътуват дружно с лекари от ЦСМП-София, УМБАЛ „ Св. Анна “, УМБАЛСМ " Пирогов ” и Специализираната болница по ортопедия „ Проф. Бойчо Бойчев “.

Припомняме, от , че в подготвеност за тръгване е екип от близо 30 доброволци – незабавни медици, травматолози и медицински сестри. Екипът може да окаже високоспециализирана помощ както в локални лечебни заведения, по този начин и в полеви лечебни заведения.

На брифинг през вчерашния ден стана ясно, че от ЦСМП-София отпътува доктор Ахмет Кубаджък, който е родом от Шанлъурфа, покрай Адана, Турция, и доктор Даниел Кировски, родом от Струмица, Северна Македония.

„ Родителите ми живеят в Адана, те са живи и здрави, само че желая да отида там, с цел да оказа помощ “, сподели доктор Кубаджък, представен от Българска телеграфна агенция. По думите му има доста потърпевши, които се нуждаят от здравна помощ. „ Ние сме доктори, които би трябвало да оказваме помощ на хората “, сподели още той и добави, че за първи път ще оказва помощ в обстановка след земетресение.

„ Подготвени сме с медикаменти, стерилни материали, банки, шини и други “, сподели доктор Кирковски, който добави, че е взел участие като доброволец след земетресение в Измир, Турция.

„ Има задоволително лекари и медицински сестри, които ще останат да работят в Центъра и заминаването ни няма да се отрази на София и региона “, добави още той.

Междувременно стана ясно, че РЛК-Пловдив подарява 5000 лв. за потърпевшите в Турция и Сирия. Парите ще бъдат преведени към сметката на БЧК. „ В този тежък миг човечността и съпричастността са от най-важно значение, а лекарската специалност е предопределение да се оказва помощ на хората “, разяснява ръководителят на колегията доктор Георги Цигаровски пред БНР.

Лекарската гилдия в  Пловдив изрича своите съболезнования на жителите на Република Турция и Сирия във връзка пагубните трусове на територията на двете страни. „ Изразяваме най-искрено състрадание към фамилиите на жертвите. Пожелаваме бързо възобновяване на ранените и потърпевши, всички потърпевши “, споделят от колегията.

Всеки може да се включи в акцията посредством дарения на банковата сметка на БЧК:

IBAN: BG64UNCR76301078660913

или посредством SMS на къс номер 1466 за всички мобилни оператори.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР