Трима български граждани са задържани във Великобритания по подозрение за

...
Трима български граждани са задържани във Великобритания по подозрение за
Коментари Харесай

Трио българи – руски шпиони, арестувани на Острова

Трима български жители са арестувани във Англия по съмнение за шпионаж в интерес на Русия, съобщи Би Би Си.Те са задържани през февруари в границите на огромно следствие, обвързвано с националната сигурност на Англия. На тримата задържани са повдигнати обвинявания.

Тримата български жители са упрекнати и за владение на документи за идентичност, които са възнамерявали да употребяват непозволено, знаейки че са подправени. Става въпрос за паспорти, персонални карти и други документи за Англия, България, Франция, Италия, Испания, Хърватия, Словения, Гърция и Чехия.

Би Би Си разкрива и имената на арестуваните.

Според медията – това са Орлин Русев на 45 година от Грейт Ярмут, Норфолк, Бисер Джамбазов на 41 година от Хароу, северозападен Лондон, и Катрин Иванова на 31 година, живееща на същия адрес в Хароу.

Тримата са живеели от години в Обединеното кралство, като са се занимавали с разнообразни специалности и са обитавали разнообразни адреси, най-често в покрайнините на градовете.

Орлин Русев има история на бизнес покупко-продажби в Русия. Той се реалокира в Обединеното кралство през 2009 година и работи три години в региона на финансовите услуги.

Според неговият онлайн профил в обществената мрежа LinkedIn по-късно е имал бизнес, занимаващ се със сигнално разузнаване, което включва прихващане на връзки или електронни сигнали.

Русев, чийто финален адрес е крайбрежна къща за посетители в Грейт Ярмут, твърди, че в миналото е бил консултант в българското министерство на енергетиката.

Другите двама арестувани българи – Бисер Джамбазов и Катрин Иванова са двойка и са живеели на един адрес. Във Англия живеят от към 10 години.

Твърди се също, че Бисер и Катрин са управлявали социална организация, предоставяща услуги на българите, в това число запознаването им с изтъквам „ културата и нормите на английското общество “.

Според български държавни документи онлайн те са работили и за изборни комисии в Лондон по време на последните избори.

Тримата обвинени би трябвало да бъдат изправени пред съда в Олд Бейли в Лондон през януари.

Преди четири години от Радио Стара Загора  правят изявление със арестуваните на Острова Бисер Джамбазов и Катрин Иванова, които описват пред за основаната от тях Българска обществена платформа, за подкрепяне на наши сънародници в Лондон с курсове по британски език, както и помощ за набирането на документи, нужни за живот и работа във Англия.

Пред БНР те изясняват, че с персонален образец и непринуден труд желаят да покажат, че хората би трябвало да си оказват помощ безкористно, тъй като това ще помогне на българската общественост да поддържа един добър имидж във Англия.

Джамбазов и Иванова са уверени, че положителното притежаване на езика може да обезпечи на всеки чужденец доста по-добро качество на живот и може да извади българската общественост от общоприетия й имидж на ниско квалифицирана работна ръка.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР