Тригайда е уникална дума, изобретена, за да назове едно ново

Тригайда е уникална дума, изобретена, за да назове едно ново ...

TRIGAIDA представя дебютния си албум "Elate" на концерт в парка на Военната академия в СофияТригайда е уникална дума, изобретена, за да назове едно ново музикално трио:

"Като се залепи за музиката ни, не можем да я отлепим вече", разказаха пред БНР музикантите. Уточнението е, че думата се изписва на латиница, за да може музиката да надскочи границите на България и да достигне до целия свят.  

Проектът TRIGAIDA обединява таланта, креативността и опита на трима утвърдени музиканти на българската музикална сцена - Иван Шопов (Balkansky, COOH), Ася Пинчева (Oratnitza, Космически гласове от България) и Георги Маринов - HORHE (Oratnitza, Тъпани и гайди).

Дебютният им албум „Elate“ има съвременно звучене и разкрива нов прочит на българското музикално наследство, използвайки фолклорни мотиви и песни като основа на своите композиции. Те получават нов живот чрез влияния от популярни електронни жанрове като и drum and bass, dubstep и triphop.

В заглавието на албума има втори план, който се съдържа в транслитерацията му на български: ELATE - ЕЛАТЕ.

На 12 юни от 19.30 часа на откритата сцена в парка на Военната академия в София триото ще покаже вдъхновението от своята първа година, въплътено в дебютния им албум "Elate". Специални гости на TRIGAIDA ще са Вокален ансамбъл при НУФИ "Широка лъка", Мария Димитрова - вокал и Нейко Бодуров - тромпет.Интервю на Даниела Големинова с Ася, Иван и Георги в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.

Източник: bnr.bg