Тридесет и тригодишна румънка от западния град Тимишоара е заподозряна

...
Тридесет и тригодишна румънка от западния град Тимишоара е заподозряна
Коментари Харесай

33-годишна румънка е заподозряна в подкрепа за ДАЕШ

Тридесет и тригодишна румънка от западния град Тимишоара е обвинена в радикализация и поддръжка на " Ислямска страна ", оповестява осведомителният уебсайт Зиаре, като се базира на Дирекцията за следствие на закононарушенията на проведената престъпност и тероризма (ДРПОПТ).

Прокурори от ДРПОПТ оповестиха, че дамата е разследвана по обвинявания в неведнъж влизане в материали с терористична агитация в Интернет и владеене на сходни материали за разбиране на терористична идеология като част от развой на радикализация и издание на пропагандни послания за тласкане към терористични дейности, предава Българска телеграфна агенция.

Заподозряната е почнала да минава развой на радикализация от началото на 2019 година посредством контакти във виртуалното пространство с разнообразни последователи на терористична организация от Близкия изток. В обществените мрежи дамата открила контакти с задгранични жители от региони с дейна терористична активност, като някои от тях са обвинени в принадлежност към терористична организация от Близкия изток, показват прокурорите. Тези чужденци имали за задача да набират хора и да им внушават фундаменталистка идеология. Заподозряната румънка е изразявала във виртуалното пространство категорично поддръжката си за терористична организация в Близкия изток и е изразявала радикални отзиви, ориентирани срещу западните страни, изразявайки подготвеност да се бори на страната на ислямистките фундаменталисти. Тя била подготвена да употребява разнообразни профили, имейли и телефонни карти, както и криптирани приложения.

Жената изразила подготвеност да спомага за идването в Румъния на чужденците, с които е поддържала връзка, и има съмнения, че е почнала да получава разнообразни суми от своите сътрудници, показват прокурорите. Тя е отведена на разпит в централата на ДРПОПТ в Тимишоара. От нея са конфискувани мобилен телефон, телефонна карта, микрокарта и 25 компакт диска. В следствието е взела участие и Румънската разследваща работа. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР