Тридесет и четирима отличници получиха грамоти от Министерството на образованието

...
Тридесет и четирима отличници получиха грамоти от Министерството на образованието
Коментари Харесай

34 отличници получиха грамоти за ИТ умения

Тридесет и четирима отличници получиха грамоти от Министерството на образованието и науката след образование по Национална стратегия „ Обучение за ИТ умения и кариера “, оповестиха от ведомството за Moreto.net.

Общо 185 зрелостници приключиха тригодишния курс по приложно програмиране тази година и получиха подготовка по специалността.

Трима от учениците са с цялостни шестици – от образованието си по националната стратегия и от държавния изпит за придобиване на професионална подготовка по приложно програмиране. Това са близнаците Пламен и Стоян Дарджикови от Профилирана математическа гимназия „ Константин Величков “ в Пазарджик и Петър Иванов от Математическата гимназия „ Акад. Кирил Попов “ в Пловдив.

Обучението по Националната стратегия „ Обучение за ИТ умения и кариера “ се провежда от пет центъра в София, Пловдив, Бургас, Русе и Правец. Двадесет и двама от наградените възпитаници са се обучавали към центъра в Пловдив с координатор Росен Вълчев - учител по информатика в Математическа гимназия " Акад. Кирил Попов " в Пловдив. Петима от отличниците са от центъра в Бургас, четирима – от Русе, а останалите трима – от Правец.

Грамоти получиха девет учители и преподаватели от ИТ компании и университети за високи достижения на своите възпитаници.

В Националната стратегия „ Обучение за ИТ умения и кариера “ могат да се включат възпитаници в Х клас, които учат специалност от направление „ Компютърни науки “. В рамките на три години те получават III степен на професионална подготовка по специалността „ Приложен програмист “. Занятията се провеждат присъствено и единствено при нужда се организират онлайн. Уроците са в свободното време на учениците – през седмицата, в събота и неделя и/или през ваканциите.

От актуалната 2022-2023 образователна година в едногодишен курс на образование могат да се включат и възпитаници в XII клас, които се образоват по компетентност „ Програмно обезпечаване “ от специалността „ Програмист “.

От 2017 година до момента през образование за ИТ умения са минали 2500 възпитаници. Всеки един от тях е бил на стаж в ИТ компания, а над 85% са почнали работа в този бранш. Учебните стратегии са създадени в партньорство от представители на ИТ бизнеса, висши учебни заведения и професионални гимназии. Те се включват в преподаването, което основава условия за продан на познания сред бизнеса и учениците.

Кандидатстването за включване в програмата през образователната 2022-2023 година към този момент стартира. Регистрационната форма за претендентите десетокласници и дванадесетокласници е отворена до 23:59 часа на 09.10.2022 година.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР