Тричленен състав на Върховния административен съд отмени като незаконосъобразен отказа

...
Тричленен състав на Върховния административен съд отмени като незаконосъобразен отказа
Коментари Харесай

Съдът нареди да се узакони хотелът-подпорна стена на Алепу

Тричленен състав на Върховния административен съд анулира като незаконосъобразен отхвърли на служебния районен министър Иван Шишков от 3 февруари т.г. за издаване на авансово единодушие за подпорната стена на плажа Алепу, заяви " Капитал ", като цитира правосъдното решение, подписано на 15 юни.
С него районният министър се задължава да се произнесе отначало по преписката с напътствията на съда. Министерството ще би трябвало да заплати и адвокатския хонорар от близо 4700 лева, заплатен от жалбоподателя по делото " Бриз 2000 " ЕООД, притежател на парцелите до плажа, върху които е планувано строителство в свлачищни региони на обект: Курортен комплекс " Алепу - Бриз вилидж ".
Решението на съдиите Георги Колев (председател на състава и докладчик), Севдалина Червенкова и Стефка Кемалова, е обжалвано пред петчленен състав на Върховен административен съд и съвещанието по него е планувано за ноември.
Собственикът на Алепу вилидж схванал от медии, че градежът е противозаконен
Бизнесменът Стоян Василев, който е настоящ притежател на бетонното страшилище на Алепу, разгласи, че не е известен по формален път, че градежът е противозаконен и би трябвало да бъде съборен. А и не има вяра, че ще се стигне до разрушение.
През септември 2018 година община Созопол издава позволение за градеж в свлачищен регион на два стадия - укрепителни действия и по-късно курортен комплекс. По закон обаче строителство на здания и уреди в свлачищни региони се позволява след издаване на авансово единодушие от министъра на районното развиване и благоустройството. За задачата трябват избрани документи, един от които е позволение за прилагане на въведените в употреба геозащитни градежи, осигуряващи устойчивостта на територията.
През февруари т.г. тогавашният длъжностен министър Шишков е подписал отвод, като се е стимулирал, че показаното по преписката позволение за подсилване на свлачището, издадено от началника на ДНСК, е незначително. Министърът се базира на прогласена от съда с влезнало в действие решение, незначителност на предишен административен акт - Разрешение за градеж от 2018 година на основния проектант на община Созопол за " Курортен комплекс " Алепу Вилидж " на два стадия, с претекст, че това води до незначителност и на идващото позволение.
Според съда обаче, министърът няма пълномощия да показва дали даден административен акт е незабележим. Това може да каже единствено съдът, а няма данни разрешението да е обжалвано и да има влезнало в действие решение, заради което съдът го приема за постоянен административен акт.
В претекстовете си съдът категорично декларира, че в причините си за отхвърли министърът незаконосъобразно е приел, че укрепването на свлачище " Алепу Вилидж " е противозаконен градеж, като се е позовавал на правосъдните решения за прогласяване на незначителност на разрешението за градеж.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР