Три вековни калифорнийски секвои, които се намират в местността Ючбунар

...
Три вековни калифорнийски секвои, които се намират в местността Ючбунар
Коментари Харесай

Гигански секвои край село Богослов се борят за Европейско дърво на годината

Три вековни калифорнийски секвои, които се намират в местността Ючбунар над кюстендилското село Богослов, ще показват страната ни в тазгодишното издание на  състезанието " Европейско дърво на годината ". Дърветата са засадени преди към 130 години от пионера на българското лесовъдство Йордан Митрев. На височина доближават до 30 метра. Секвоите ще се състезават с още 13 дървета от цяла Европа. Желаещите да поддържат българското предложение могат да го създадат на сайта  www.treeoftheyear.org. Гласуването ще продължи до 28 февруари в това число. 

Ежедневно при секвоите се качват десетки природолюбители, туристи или просто любопитни хора, които остават очаровани от внушителните дървета. Местните ги назовават " трите бора братя ". Сред лесовъдите, природоизследователи, даже и измежду горските има различия по какъв начин са засадени гигантските секвои.

Инж.Андрей Миленков, който е лесовъд и някогашен началник на Горското стопнаство в Кюстендил споделя:

Секвоите са удивително дърво от позиция на дендрологията, съответно в тази ситуация те са забележителност за нашия район, само че би трябвало да излизаме от една преднамереност и пристрастеност да измисляме обстоятелства. 

Има изказвания, които нямат исторически учредения, показва Миленков. По думите му, няма документални данни, че секвоите са от 1890 година. Най-вероятните години на появяването им са сред 1897 и 1914, прецизира експертът.

Любителят-търсач на вековни дървета - британецът  Роб Макбрайд също е мощно впечатлен от дърветата. Нарича за себе си секвоята " дървото на боксовите ръкавици ", тъй като в миналото кората на дървото е била употребена таман за заряд на боксовите ръкавици. 

Още за локалната забележителност чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР