Три силни труса разтърсиха тази сутрин хърватските градове Петриня и

...
Три силни труса разтърсиха тази сутрин хърватските градове Петриня и
Коментари Харесай

Смразяващо кръвта ВИДЕО от земетресението в Хърватия

Три мощни труса раздрусаха тази заран хърватските градове Петриня и Сисак, като предизвикаха материални вреди и суматоха измежду популацията. Засега няма информация за жертви, оповестяват международните организации.

Най-силният трус тази заран беше с магнитуд 5 съгласно Сеизмологичния институт в Загреб - 5,2 съгласно Европейския средиземноморски сеизмологичен център. Първият трус е бил последван от два вторични с магнитуд 4,7 и 4,1.

В Загреб, който претърпя мощно земетресение през март, лишило една жертва и предизвикало огромни материални вреди, които още не са възобновени изцяло, хората излязоха на улиците. Засега в столицата няма материални вреди, заяви организация Хина.


Снимка: Ройтерс
Кметът на град Петриня заяви, че в града царува суматоха и има немалки вреди по постройките - паднали керемиди и тухли, както и съборени комини. Мобилизирани са избавителни екипи за възобновяване на вредите и помощ на възможни потърпевши от труса. В Петриня се чака да дойдат президентът Зоран Миланович и министър председателят Андрей Пленкович.

След труса са видяни пукнатини в постройките и паднали керемиди и в община Покупско в зоната на епицентъра. Според организация Хина материални вреди са породени и в Сисак.



Европейската комисия следи от близко обстановката след мощното земетресение в Хърватия тази заран и е подготвена да помогне, съобщи Урсула фон дер Лайен.

"Дръж се, Хърватия! След мощното земетресение, което стана тази заран, Европейската комисия е в контакт с премиера Андрей Пленкович и хърватските управляващи. Ние следим обстановката от близко и сме в подготвеност да окажем помощ ", написа Фон дер Лайен в „ Туитър “.

"Тази помощ ще бъде жизненоважна за работата ни за възобновяване на Сисак, Петриня и региона на Сисак - Мославина, както ние си сътрудничихме също за възобновяване на Загреб от земетресението през март ", написа в „ Туитър “ Пленкович.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР