Три сигнала за плагиатство срещу номинирания за вътрешен министър от

...
Три сигнала за плагиатство срещу номинирания за вътрешен министър от
Коментари Харесай

Три сигнала за плагиатство срещу номинирания за вътрешен министър Петър Илиев |

Три сигнала за плагиатство против номинирания за вътрешен министър от " ИТН " адв. доктор Петър Илиев са подадени до ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, оповестява .

От СУ не оповестяват имената на подателите, а единствено, че те са " заинтригувани лица ".

По сигналите ще работят заместникът на Герджиков - проф. Николай Витанов, правист от правния отдел и експерт по човешки запаси. Те би трябвало да се произнесат дали сигналите са възможни в 7-дневен период, считано от през днешния ден. Ако са, сигналите ще отпътуват към Етичната комисия на СУ, управлявана от доцент Валентина Кънева от Философския факултет. Нейна заместничка там е доцент Боряна Мусева от Юридическия факултет, има и експерти по история, педагогика, медицина, биология, лингвистика, математика и един студент.

Ако Етичната комисия откри плагиатство, ще го рапортува на ректора, което - съгласно правилника на СУ - е съображение за освобождение от академична служба.

Предисторията

Софийският университет стартира инспекцията под натиска на обществени изказвания за плагиатство в книгата на Илиев, издадена още през 2015 година, " Компетенцията на Народното събрание ". Твърди се, че десетки страници от нея са " взети " от дисертацията на доцент Наталия Киселова " Парламентарен надзор ".

На 30 юли 2021 година Facebook страницата " Правна полуда " първа повдига многозначително въпроса: ".  Същия ден Николай Хаджигенов ( " Изправи се БГ! Ние идваме! " ) афишира в предаването " Лице в лице ", че името на адв. доктор Петър Илиев е било единственото споменавано в диалозите сред Има Такъв Народ и останалите политически субекти. По-късно ClubZ разкрива името на юриста и имената на книгите на двамата създатели. " Правна полуда " изброява 40 страници в които има съвпадения сред двата труда.

Този на доцент Киселова е от 2008 година Публикуван е като хабилитационен труд неотдавна. Не е посочен в библиографията на книгата на доктор Илиев.

Доц. Киселова и доктор Илиев са сътрудници в катедрата Конституционно-правни науки на Юридическия факултет на Софийския университет.

На 1 август в " Правна полуда " публикува  ".

На 4 август  със съпоставения сред съответни пасажи от двете книги. В този миг на доктор Илиев не може да се открие в книжарниците.

, оповестено през вчерашния ден. На въпрос не е ли било ясно още през 2012 година, когато Илиев получава научна степен за " Компетенцията на Народното събрание ", че е преписвал доцент Киселова дава отговор:

" Беше ясно, само че с цел да не стават скандали… Защото плагиатството се санкционира тежко и да не се упреква университетът. А и този човек (Петър Илиев) можеше да загуби мястото си в катедрата. Това е отговорът ".

Тя споделя още, че " когато той има здрав тил, по този начин става ".

Попитана за какво не го е съдила, тя дава отговор: " А когато сте в един колектив и този колектив ви притисне… Какво правиш, когато нямаш съдружници? " Сега - добавя тя - нейни съдружници са медиите. За Петър Илиев споделя още, че той не се е свързал с нея, само че " ме заплашва през медиите, че ще ме съди и какво ли не ". " Целта ми не е да се съдим - безапелационна обаче е доцент Киселова. - Искам подобен човек да няма място в едно държавно управление ".

С нея се свързал един политик - от Българска социалистическа партия, неин прочут, с цел да попита дали изказванията са правилни. " Да, правилно е, и какво от това? " - отвърнала тя. За " изгубването " на книгата от книжарниците доцентката споделя: " Не, не е тайнственост, той я е изтеглил преди месец ".

Самият Петър Илиев не е разяснява обществено тематиката. Единственият коментар по нея пристигна от шефа на парламентарната група на Има Такъв Народ Тошко Йорданов.  От трибуната в пленарната зала на Народното събрание той съобщи:

“Иcĸaм няĸoй c лицeтo cи дa зacтaнe и дa ĸaжe, чe господин Πeтъp Илиeв e изплaгиaтcтвaл чacт oт ĸнигaтa cи. Cпpягa ce имeтo нa госпожа Kиceлoвa, ĸoятo пpяĸo не дава отговор. Искам да застане някой с лицето си, с цел да може да бъде наказан от господин Петър Илиев. Moля тoзи, ĸoйтo твъpди, чe e изплaгиaтcтвaнa oт нeгo, дa излeзe и дa ĸaжe, зa дa oтидe господин Илиeв cъc cъoтвeтния чoвeĸ в cъдeбнa зaлa. Г-н Илиeв e гoтoв дa ocъди вceĸи, ĸoйтo зaяви тoвa нeщo. Само да ви светна, че когато се издаде книга, за която има подозрения, че вътре има пасажи, които са изплагиатствани, индивидът, който се усеща ощетен, в границите на 6 месеца може да заведе иск (вероятно има поради да подаде просба – бел. ред.), тъй като това е закононарушение. Книгата е излязла преди повече от 5 години ”.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР