Три се смята за щастливо число. Такова изглежда е и

...
Коментари Харесай

Американски инвеститор оцени българската Payhawk на 80 млн. долара

Три се счита за щастливо число. Такова наподобява е и за бизнеса на българската финтех компания Payhawk. В третата година след основаването си тя мина през така наречен Series A рунд на финансиране и притегли 32 млн. лева Така осъществя най-голямата инвестиция на този стадий в историята на българската предприемаческа сцена. Водещ вложител е американският фонд QED Investors, където ръководещ сътрудник е Найджъл Морис, съосновател на Capital One - един от най-големите издатели на кредитни карти в Съединени американски щати,.

Като съинвеститор в този рунд в Payhawk влиза също и основаният в Берлин фонд Earlybird Venture Capital, който преди единствено година за първи път вложи 2 млн. евро в бизнеса с корпоративни карти на българската компания. Тогава фондът водеше рунд от общо 3.5 млн. евро, в който се включиха също българският Eleven, различен немски състезател - TinyVC и няколко бизнес ангели, измежду които двама от съоснователите на " Телерик " и " Телерик академия " Васил Терзиев и Светозар Георгиев. Българските вложители видяха капацитет още при започване на бизнеса на Payhawk и още няколко месеца след основаването на компанията в края на 2018 година вложиха 1 млн. евро. Тогава във финансирането участваха и Неделчо Спасов и Станимир Василев от " Изи асет мениджмънт " и други Българското сдружение " Пейхоук " е благосъстоятелност на английското Payhawk Limited, в което влизат и новите вложители, и през което се ръководи бизнесът и продажбите.
Нови капиталови хоризонти
Payhawk създава финтех платформа и корпоративни карти в партньорство с Visa, които в композиция улесняват ръководството на бюджетите на дребни и междинни компании. Служителите могат да правят заплащания със служебните си карти, а касовите бележки или други отчетни документи да сканират през мобилното приложение. Така в границите на секунди, служебните разноски автоматизирано се осчетоводяват и генерират доклади в действително време. В резултат, чиновниците не се постанова да събират касови бележки или компанията да им покрива разноските след време, а мениджърите бързо и елементарно наблюдават отчетността. Като спомагателна функционалност, компанията може да слага предели в дневните разноски или да не разрешава потреблението на корпоративните карти през уикенда.

Още от основаването си в края на 2018 година от Христо Борисов и Бойко Караджов финтех бизнесът на Payhawk притегля интереса на вложители. " Имахме предложение за придобиване за привличане на гения, само че преценихме, че желаеме да развием визията и компанията до сполучлив край ", споделя пред " Капитал " съоснователят и изпълнителен шеф Христо Борисов. Той добавя, че задачата на екипа е да създадат една от най-големите компании от района, които трайно да допринесат за развиването на предприемаческата екосистема в България.
Фотограф: Payhawk
Сега Payhawk осъществя най-големия капиталов рунд от 32 млн. лева, което открива нови благоприятни условия пред екипа за набиране на по-големи суми, а поддръжката на огромен фонд като QED Investors служи като поръчител за капацитета на бизнеса пред други вложители. Не е ясно какъв тъкмо е размерът на вложението от американците от цялата сума, само че Борисов прецизира, че като водещ вложител сумата е с пъти по-голяма от тази на Earlybird Venture Capital. Представителят на QED Investors Юсуф Оздалга става част от борда на шефовете на компанията. Той се причислява към Мехмет Атичи от Earlybird Digital East и Васил Терзиев от Eleven Ventures, както и към двамата създатели Христо Борисов и Бойко Караджов. Официално оповестена стойност на компанията няма, само че съгласно източници от пазара новият рунд я прави оценка на 80 млн. $.

" Компанията пораства с феноменална скорост. Бизнес моделът й е извънредно сполучлив, трендовете в промишлеността също се развиват в нейна изгода, защото бюджетите все по-често се ръководят онлайн и отдалечено, а невижданото търсене на стопански ефикасни решения е на разположение ", разяснява за медиите Юсуф Оздалга. От Payhawk не споделят против какъв дял от бизнеса им е новата инвестиция. " Към момента създателите и чиновниците притежаваме 45% от компанията ", споделя Борисов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР