Три производства за потенциален картел с цените на основни храни

...
Три производства за потенциален картел с цените на основни храни
Коментари Харесай

Димитър Зоров: Не може да има и помисъл за картел при пазар с 300 производители


Три производства за евентуален картел с цените на съществени храни води Антимонополната комисия. Само от началото на годината Комисия за защита на конкуренцията е събрала санкции в размер на 700 хиляди лв..

„ Когато в един пазар има 300 производители, не може да има и умисъл за картел. Това е невероятно, а е и съдружие на съперници. Ако скрием информация от потребителите за качеството на храната, подлежим на наказания “.

Това съобщи в " Тази заран " Димитър Зоров – ръководител на Асоциацията на млекопреработвателите в България.

Той уточни, че се изземват документи от пространствата.

„ Разбрахме от Комисия за защита на конкуренцията, че повода да попаднем в техния фокус, е мое изказване, че няма никакво съображение цените на яйцата да се покачат за Великден, тъй като базовите първични материали започнаха да поевтиняват. Ние не можем да дефинираме цените на яйцата, можем да вършим прогнози и разбори. Коментират се пазарните цени, които са известни “, уточни Ивайло Гълъбов от Асоциацията на птицевъдите.

„ По данни на Евростат през последните 10 години българските яйца са сред най-евтините. В момента са трети по най-ниски цени. При нас яйцата бяха доста евтини “, уточни още той.

„ По принцип картелите мъчно се откриват, тъй като би трябвало да има доказателства. Антимонополните органи в множеството страни ползват една друга тактика – състрадание към някой, който даде информация – участник в картела, който издаде заверата. Надявам се и българския орган да направи такава договорка с някого, който издаде информация “, съобщи Богомил Николов от асоциация „ Активни консуматори “.

Още по тематиката - чуйте във видеото.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР