Три път поскъпва традиционния пълнен шаран за Никулден докато стигне

...
Три път поскъпва традиционния пълнен шаран за Никулден докато стигне
Коментари Харесай

Шаранът става златен от щанда до чинията

Три път нараства обичайния пълнен шаран за Никулден до момента в който стигне до трапезата. Причината е, че от ден на ден търговци оферират спомагателните услуги - изчистване на рибата и даже приготвянето є. Така, в случай че жив шаран може да намерите за 6,80 лв. за кг в София, то пълненият рибок излиза към 26 лв. за кг. Подобен е ценоразписът и в Пловдив, както и във Велико Търново, Сливен, Шумен, Русе, сподели репортерската ни инспекция. 

На рибната борса във Варна има обилие от сафрид, само че съвсем липсва различен локален свеж улов, а щандовете на търговците са окичени с протестни табели поради готвеното нарастване на наемите в навечерието на мъртвия зимен сезон.

За майсторите на пълнен шаран множеството магазини оферират жив шаран на цени от 6,80 до 11,80 лв. за кг. Бонус от щандовете е почистването на рибата - някъде услугата се заплаща, а другаде - не. Тази година шаран има и множеството риби са сред 1,5 и 2 кг.

За по-едрите екземпляри може да извършите поръчка, прецизират пред “Труд news ” търговци. Ако услугата изчистена риба не ви устройва, десетки квартални магазинчета са оповестили и цени за печена или пържена риба, а продавачите признават, че поради инфлацията, постоянно клиенти си купуват по 200-300 грама.

Цял шаран от 3 кг, пълнен с ориз, праз лук, гъби и орехи е на цена сред 79 и 85 лв.. Предлага се и порция пържен шаран от 0,350 кг за 16,90 лв. с гарнитура от картофи-соте. Поръчките за подготвена вечеря се одобряват до вторник, в това число, само че повече места, където оферират тази услуга, са оповестили даже краен час за поръчки 12.00 часа на обяд.

Охладен шаран, само че без люспи, в супермаркетите в страната е за 7,99 за кг, а разфасовките са към 1,4 до 2 кг. 10,99 лв. за кило коства охладеният шаран с люспи, само че изчистен.

Варненци ще посрещнат Никулден с речна риба на трапезата, тъй като на финала на есенния рибарски сезон в морето има единствено сафрид. Лодкари и кораби вадят тонове, само че на хората им омръзна да ядат едно и също, настояват търговците на рибната борса. Там цената на сафрида спадна стремглаво и към този момент е 5 лева килото, единствено и единствено да се похарчи. Щандовете са цялостни с живи шарани за 10 лева./кг и сом - за 15 лева./кг.

Има и различен свеж морски улов, само че на солени цени. Още мърдащ лихнус се харчи за 18 лева./кг, а писията - за 20 лева./кг. Намира се и кефал за 7 лева, само че изобилието от заргана липсва. Продава се единствено чироз от дългата риба, като 100 грама са 5 лева На щандовете са подредени големи туруци за 22 лева./кг, а по-дребният паламуд от южната ни съседка се търгува за 12 лева Рибите са от Турция, тъй като край Варна пасажи от вкусната риба по този начин и не се появиха. Тук там се намира калкан за 35 лева, само че изчезна леферът, който пълнеше морето на север в ранна есен.

На борсата не се предлага и чернокоп. Лодкарите на вятъра чакаха пасажите да се появят след отдръпването на лефера. Чернокоп няма и в дълбоки води. 

В рибарските селища край Варна към този момент се готвят за зимна почивка. Риболовните кораби се връщат цялостни, само че единствено със сафрид. Невиждано от години в морето не се появиха пасажи от чернокоп.

След Никулден риболовците излизат в зимна почивка. А търговците на борсата стачкуват, до момента в който работят. Причината е готвеното второ в границите на година покачване на наемите с 10% от 1 януари, стимулирано от растежа на минималната работна заплата и инфлацията. Сега магазинчетата заплащат над 1000 лева месечно без Данък добавена стойност и включени консумативи.

“Асфалтът начело е разрушен, при дъжд се образуват локви, паркингът и даже тоалетът си плащаме настрана, а през зимата оборотът е незабележим. В моловете да сме, ще е по-евтино ”, оплакват се търговци. Заедно с сътрудниците си от Кооперативния пазар те са поставили протестни табели на сергиите и с подписка упорстват пред локалната власт да спре покачването. След обещана от ръководителя на варненския парламент Христо Димитров проверка на общинското сдружение “Пазари ” са обнадеждени, че в мъртвия зимен сезон няма да ги натоварят с още разноски.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР