Три отличия за българското кино на фестивала в Карлови Вари,

...
Три отличия за българското кино на фестивала в Карлови Вари,
Коментари Харесай

Филмовият шедьовър “Уроците на Блага” спечели “Кристален глобус”

Три оценки за българското кино на фестивала в Карлови Вари, измежду които и огромната премия " Кристален глобус ". Те са присъдени на кино лентата " Уроците на Блага " на режисьора Стефан Командарев, оповестяват от.

" Уроците на Блага " е копродукция на България и Германия. Осмият филм на българския режисьор бе отличен също с премията за най-хубава актриса, присъдена на Ели Скорчева, и с Голямата премия на екуменическото жури, уточни Българска телеграфна агенция. Наградата за Скорчева е за ролята на учителка, която поради телефонни измамници губи всичките си спестявания. С нея Ели Скорчева се завърна в киното след съвсем 30-годишно неявяване.

" Не чакахме чак подобен триумф - сподели Командарев пред Българска телеграфна агенция. Беше страхотна премиерата преди няколко дни, имаше невероятни реакции на публиката, овации за Ели Скорчена, а по-късно бяха оповестени и извънредно мощни рецензии във " Варайъти ", " Холивуд рипортър " и други медии. Някои от тях дефинираха кино лентата като обществен трилър, което на нас доста ни хареса. Заминахме за Лайпциг, с цел да се приготвяме за фотоси за идващия филм. Вчера се прибрахме в София и се оказа, че би трябвало да пътуваме назад. Надявахме се на премия на публиката и премия за Ели Скорчева за женска роля, а се оказа, че с изключение на нейната премия, получихме и Голямата премия. Тази вечер говорихме и с членове на журито, които изрекоха страдание, че по правилник имат право да присъдят най-вече две награди на един филм, тъй като за пет минути решили, че това е филмът. Така че ужасно мина, това към този момент доста ни задължава отсега нататък ", сподели режисьорът. Той добави, че в този момент е значимо филмът да стигне до повече места, до всички кина, да стигне до повече фенове ", сподели Командарев. Новият филм също евентуално ще може да бъде избран като обществен трилър.

Паричната награда от 25 000 щатски $ за Голямата премия " Кристален глобус " ще бъде поделена сред режисьора Стефан Командарев и продуцентката Катя Тричкова, уточни изданието.

Световната премиера на " Уроците на Блага " бе в Карлови Вари и както Българска телеграфна агенция писа, публиката е приветствала в продължение на 10 минути след края на прожекцията. Фестивалът в чешкия град се организира от 30 юни до 8 юли.

" Уроците на Блага " ще бъде показан за първи път в България на фестивала " Златна роза ". С него ще бъде открита и " Киномания ". Българска национална телевизия е копродуцент.

Специалната премия на журито и парична награда от 15 000 евро завоюва иранско-германската копродукция на Бехруз Карамизаде " Празни гнезда ". Бабак Джалали бе отличен с наградата за най-хубав режисьор за " Фремонт ".

Херберт Нордрум завоюва премията за най-хубав артист за ролята си в " Хипнозата " на Ернст де Геер.

В конкурсната стратегия на тазгодишното издание на фестивала се конкурираха 11 продукции, измежду тях бе и " Гражданинът светец ", копродукция на Грузия, Франция и България с режисьор Тинатин Каджришвили.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР