Три от най-големите пристанища в Европа - Ротердам, Антверпен и

...
Три от най-големите пристанища в Европа - Ротердам, Антверпен и
Коментари Харесай

Погребват 10 млн. тона CO2 в празни газови находища в Северно море

Три от най-големите пристанища в Европа - Ротердам, Антверпен и Гент - ще бъдат употребявани за хващане и погребение на 10 млн. тона излъчвания на CO2 под Северно море, като това ще бъде най-големият план от този тип в света, написа английският в. " Гардиън ".

Пристанищата, които дават отговор за една трета от общите излъчвания на газове с парников резултат от Белгия, Холандия и Люксембург, ще бъдат употребявани за отклоняване на парниковия газ в големи кухини на към 3 километра под морското дъно.

Надеждата е, че планът ще бъде приключен до 2030 година, само че мащабът на складирането, в две празни газови залежи, е невиждан и повдига въпроса за това по какъв начин СО2 ще засегне дълбокото подводно пространство, съгласно холандското държавно управление.

Била е основана апликация за създаване на план от общ интерес за Европейски Съюз, което ще отвори вратата за дотации за създаване на мрежата.

Целта е да се построи СО2 мрежа в пристанището в Ротердам до 2026 година, като по-късно през идващите четири години ще бъде приключена работата по трансграничен водопровод до Антверпен и пристанището в Гент на Северно море.

След 2030 година се чака по-нататъшно разширение над първичните 10 млн. тона СО2. Общите излъчвания от бизнес дейностите в пристанищата възлизат на повече от 60 млн. тона СО2 годишно.

Целта на улавянето на СО2 е да подкрепи прехода на промишлеността към унищожаване на изгарянето на изкопаеми горива и да помогне за реализиране на задачите по отношение на климатичните промени, избрани в Парижкото съглашение. Правителството на Холандия си е сложило за цел 49 % понижение на излъчванията до 2030 година

Учените в Белгия и Холандия значително приветстваха проектите.

Проф. Марк Сайс от университета в Гент сподели пред в. " Де Морген ": " Разбира се, бих предпочел да виждам вложения във възобновима сила, само че би трябвало да сме реалисти: до момента в който ние като общество оставаме подвластни от изкопаемите горива, подземното предпазване на СО2 може да бъде основен лост за реализиране на нашите цели в региона на климата. "

Първият огромен план за предпазване на СО2 в света е създаден през 1996 година край крайбрежията на Норвегия, като са били инжектирани близо 1 млн. тона годишно в пространство с размер 800 на 1100 метра под морското дъно.

Ала развиването на улавянето и съхранението на въглероден диоксид обаче е спънато в Европа. През 2009 година Европейската комисия пое ангажимент в размер на 1 милиарда евро за финансиране на шест пилотни плана с вярата да има 12 схеми до 2015 година Заради високите разноски нито един от плановете не беше създаден.

Повече от 70% от 30 милиона тона CO2, улавяни годишно от уреди за потребление или предпазване, са улавяни в Северна Америка. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР