В малка сграда в бежанския лагер в Шатила, Ливан, възрастни

...
В малка сграда в бежанския лагер в Шатила, Ливан, възрастни
Коментари Харесай

„Денят на катастрофата“: Палестинци си спомнят за масовото изселване преди 76 години

В дребна постройка в бежанския лагер в Шатила, Ливан, възрастни хора посещават здравен курс. Много от тях са палестински бежанци, които са тук от десетилетия. Някои от тях не са виждали домовете си от 1948 година. По време на насилието, съпътствало основаването на страната Израел през 1948 година, стотици хиляди палестинци бягат или са принудени да изоставен домовете си. Много от тях се заселват в прилежащ Ливан. Наричат този ден „ Накба “, което на арабски значи „ злополука “. Днес в Ливан има близо 500 000 палестински бежанци. Смята се, че действителният им брой е четири пъти по-голям. Наложени са им ограничавания в правото на работа и благосъстоятелност.

Амна Тахер е на три години, когато се случва Накба. Семейството ѝ напуща палестинските територии и в никакъв случай повече не се връща.
Ние в никакъв случай няма да забравим нашата татковина. Ако аз не се върна, то ще го създадат моите наследник, внук, правнук. Когато започнаха събитията в Газа и гледах новините, се сринах душевен. Всички гледат безучастно протичащото се с палестинския народ, до момента в който го избиват.
Амна Тахер, емигрант

Около 700 000 палестинци са избягали или са били прогонени от домовете си по време на Накба. След войната Израел не им разрешава да се завърнат, защото това би довело до основаването на палестинско болшинство в границите му. Този етнос без страна наброява към 6 милиона души, като множеството живеят в бежански лагери в Ливан, Сирия и Йордания. Мустафа Абу Авад, на 88 години, е изселен от селото си преди 76 години.
През 1948 година мислехме, че ще напуснем домовете си единствено за 40 дни. Взехме единствено най-необходимото и се преместихме в региона на Дженин. Когато се върнахме, с цел да вземем движимостите си открихме, че градът е погубен. Много хора бяха изселени принудително.
Мустафа Абу Авад, емигрант

Отхвърлянето от страна на Израел на това, което палестинците считат за свое право на завръщане, е главен проблем в спора. Сега доста палестинци се опасяват от повтаряне на мъчителната си история в още по-катастрофален мащаб. Войната в Газа е лишила живота на над 35 000 палестинци, съгласно локални здравни чиновници, което я прави най-смъртоносната в историята на спора сред израелци и араби.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР