Три курса за развитие на практическите умения в ринологията и

...
Три курса за развитие на практическите умения в ринологията и
Коментари Харесай

Млади специалисти се учиха от операции на живо с модерна апаратура от водещи УНГ лекари, начело с проф. д-р Карен Джамбазов

Три курса за развиване на практическите умения в ринологията и отологията се  организираха тази седмица в Интегралния център към УМБАЛ “Свети Георги ” ЕАД - Пловдив и в Катедрата по анатомия, хистология и ембриология на Медицинския университет Пловдив.

Ръководител на профилираното образование бе проф. доктор Карен Джамбазов, д.м., изпълнителен шеф на УМБАЛ „ Свети Георги “ ЕАД - Пловдив, началник на Катедра по УНГ заболявания към Медицинския университет – Пловдив, Председател на Българското национално съдружие по оториноларингология, хирургия на глава и шия и Главен координатор на Експертния съвет по УНГ заболявания към Министерството на здравеопазването.

Обучението стартира с микроскопска дисекция на темпорални кости върху кадавър, под наставничеството на доцент доктор Петър Руев, д.м, член на управителния съвет на Българското национално съдружие по оториноларингология, хирургия на глава и шия и учител в Тракийския университет в Стара Загора.

Вторият курс бе с устременост към ендоскопската дисекция на нос, околоносни кухини и слъзни пътища върху кадавър. Наставници на младите експерти бяха   проф. Д-р Карен Джамбазов д.м.,и доцент доктор Христо Златанов от ВМА София, а проф. доктор Стефан Сивков, д.м. началник Секция по Анатомия към катедрата по Анатомия, хистология и ембриология към МУ Пловдив ги срещна с клиничната анатомия на носа и околоносните кухини.

Обучението продължи с двудневен курс на 4 и 5 декември, включващ „ хирургия онлайн “. Оперирани бяха от проф. доктор Карен Джамбазов, пациентка с продължителен двустранен пансинуит, мъж с доброкачествено образувание на синусите,  вследствие, на който е бил със затруднено дишане, понижено подушване и главоболие, жена с инфектиране на слъзните пътища и 79-годишна пациентка с приключване на гръбначно-мозъчна течност от носа. 

Участниците имаха опция да следят в действително време задачите интервенции от операционната зала и отдалечено да водят полемики чрез видеовръзка в Аудитория X, намираща се в Хирургичния блок на УМБАЛ „ Свети Георги “ ЕАД – Пловдив на бул. Пещерско шосе 66.

Благодарение на общителното подпомагане на проф. доктор Стефан Сивков, младите експерти имаха опция да работят с кадаври дарени на катедрата с просветителна цел. Съхранението и предварителната обработка на материала са осъществени в Отделението по правосъдна медицина под управлението на доцент доктор Павел Тимонов.

По време на образованието последно потомство здравна техника представиха  компаниите Медтроник България ЕООД, Карл Щорц Ендоскопия България ЕООД и Софарма Трейдинг – формален дистрибутор на Карл Цайс. 

По време на курса лекции изнесоха 12 експерти от страната и чужбина.

Лектори и модератори бяха проф. доктор Стефан Сивков, проф. доктор Николета Трайкова, доцент доктор Христо Златанов, доктор Димитър Чаталбашев, проф. доктор Диляна Вичева, доктор Александрина Топалова, проф. доктор Румен Бенчев, доцент доктор Петър Руев.

Международни лекторите бяха проф. доктор Алберто Шрайбер от университетската болница в Бреша, Италия и проф. доктор Йоанис Константинидис от университета в Солун.

Този вид курсове съставляват безспорно извънредно потребна и скъпа опция за младите лекари, като им обезпечават непосреден контакт с прецизни техники и съвременна инсталация в областта на ушно-носно-гърлените заболявания и хирургия на глава и шия.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР