Три граници, сложни идентичности, травми от войните, съвременни тенденции –

...
Три граници, сложни идентичности, травми от войните, съвременни тенденции –
Коментари Харесай

Българи, но не съвсем

Три граници, комплицирани идентичности, контузии от войните, модерни трендове – тази комбинация от усеща, памет и идеологии изследва доктор Мина Христова в своя етнографски труд – „ Българи сме, само че не напълно “. Изследването е извършено измежду българското малцинство в Сърбия и в погранични зони на Северна Македония.

 " Има разлика сред самостоятелна и групова еднаквост и това е значимо – споделя доктор Мина Христова – Когато попиташ един човек кой е – това е един от най-трудните въпроси. Но в случай че поясниш, че търсиш с какво асоциира себе си най-вече – аз танцувам, изсвирвам, рисувам, да вземем за пример – това са елементи от нашата еднаквост, които са прикрепени към избрани групи. Имаш своите психически елементи в идентичността си и те са най-съкровените. Пояснението „ Аз съм българин “ пък се появява, когато сме в чужбина, и то е първото, което ни отбелязва тогава. Тоест идентичностите са контекстуални.

Българи, само че не напълно – този нюанс се появява измежду младите в Западните околности и в Северна Македония. Когато бях в Крива Паланка, се оказа, че огромна група младежи в кафенето имат български паспорти. Но за тях те не носят етнически смисъл, а единствено гражданска еднаквост. След като прекараш известно време с младежите в Западните околности, се усещат и техните нюанси: Ние, българите тук, и вие – българите там. Тоест ние всички сме българи, само че има нюанси кои сме и за какво сме. “

Чуйте диалога от звуковия файл.

Снимки – изд. Парадигма
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР