Три години след наводнението в странджанското село Ново Паничарево държавата

...
Три години след наводнението в странджанското село Ново Паничарево държавата
Коментари Харесай

3 години след наводнение: Възрастни хора не спят от страх, почистване на реката няма

Три години след наводнението в странджанското село Ново Паничарево страната не взима ограничения за почистването на река Ропотамо. Тя минава на метри от къщите на жителите на селото, които изкарват безсънни нощи при всеки по-силен дъжд.
Там чакат бедствието да се повтори.

Реката сякаш щяха да я чистят, не е изчистена. Язовирът е цялостен до горе, плуват 4 кубика дърва. Недай си Боже да пристигна един дъжд и едно наводняване, дървата ще се запушат на моста и ще ни удавят още веднъж – счита стара жителка на селото, потърпевша от наводнението преди 3 години.

Дадоха ми една печка и 300 лв.. Телевизорът и хладилника ми плуваха в метър и  половина вода. Никой нищо не ми възвърне. Изнесоха ни дюшеците и матраците, облекла, всичко хвърлиха на фадромата и нищо не получихме – разказа тя ограниченията след бедствието.

При проливните дъждове, които доведоха до наводнения в бургаски села тази есен, Ново Паничарево също е покрай ново заливане. Местни хора стартират да упорстват за съществено изчистване и разширение на коритото на реката. Според кмета на селото Ана Жекова обаче заплаха не е имало.

Тя още акцентира, че в бюджета за следващата година са планувани 60 хиляди лв. за изцяло разчистване на Ропотамо.

Проектът ще бъде изпълнен април месец, няма по какъв начин тежка техника да влезе декември месец. За хората бе доста значимо да се възвърне емблемата на селото – мостът е с въведена употреба в средата на годината. Към момента при нас не е имало заплаха от наводнение - сподели Жекова.

Няма отпуснати пари за почистването на Ропотамо, посочи регионалният шеф на Бургас Вълчо Чолаков. По думите му проблем има освен в Ново Паничарево, а на доста места в страната, където реките и деретата би трябвало да се изчистят.

Трябва да се почистят избрани места, само че по кое време и по какъв начин ще се провиснал пари не мога да кажа. Поради тази причина, че на нас не ни се отпускат средства, ние 3г употребяваме лишени от независимост хора, с цел да чистят каквото могат. По тази причина и аплайвам, с цел да купя екскаватор - уточни Чолаков.

 Пълния репортаж от Ново Паничарево чуйте в атачмънта. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР