Три години след Брекзит последствията от излизането на Великобритания от

...
Три години след Брекзит последствията от излизането на Великобритания от
Коментари Харесай

Дойче веле: Три години Брекзит - проблеми и нови грижи

Три години след Брекзит следствията от излизането на Англия от Европейски Съюз не престават да основават грижи на стопанските системи от двете страни на Ламанша. " Сред главните пострадали от Брекзит са дребните компании, които постоянно не устоят. И за огромните компании разноските са повече, само че те са привикнали да се оправят с това ", споделя пред немската организация ДПА посланикът на Федералната република в Лондон Мигел Бергер.

Както сочат оценките - от Брекзит насам двустранната търговия сред Германия и Англия е намаляла с сред 10 и 15 %. Англия в това време не е измежду първите 10 външнотърговски сътрудници на Германия.

Англия излезе от Европейски Съюз в края на януари 2020 година. От първи януари 2021 страната не взе участие нито в Европейския митнически съюз, нито във вътрешния пазар. Заради това изключително първоначално се стигна до обилни забавяния в търговията.

Синхронизацията куца

Шефът на Германската индустриална и комерсиална камара в Лондон Улрих Хопе споделя, че в това време стопанската система значително се е приспособила към новите условия. Търговският продан пораства още веднъж - има очаквания за бъдещето, че част от породените от Брекзит проблеми ще могат да бъдат преодоляни. Особено огромен капацитет има в областта на възобновимите сили, показва Хопе. " Германската техническа експертиза може да помогне за пълноценното потребление на огромния капацитет на възобновимите сили в Обединеното кралство. "

За експортьорите на хранителни артикули от Европейски Съюз могат обаче да се появят нови проблеми. След неведнъж отсрочване Англия вкара надзор при вноса на скотски и растителни артикули. " Те естествено изправят този бранш пред провокации, само че за цялата палитра на германско-британската стопанска система отражението на новите разпореждания е по-скоро лимитирано ", изяснява Хопе. Йорк-Александър декор Масенбах от Британската комерсиална камара в Германия счита, че предстоящите инспекции за риска на стоките ще изискват повече организационни старания и ще доведат до времеви забавяния.

Предупрежденията от английска страна са по-големи. Заради директивите на Европейски Съюз, като да вземем за пример таксите за нездравословните излъчвания, за редица английски компании е по-лесно да търгуват с доста по-отдалечени страни, в сравнение с с Европейски Съюз, съобщи неотдавна пред " Файненшъл таймс " Шивон Хавиланд от Британския съюз на комерсиалните камари. Най-вече сектори като аграрния и химическия, които към този момент бяха наранени от новите мита поради Брекзит, в този момент се сблъскват с нуждата да оповестяват какви са веригите им на доставки, с излъчванията парникови газове и с потреблението на пластмасови опаковки. Хавиланд приканва английското държавно управление да съобрази своите правила с тези на Европейски Съюз.

Трудностите евентуално ще набъбнат

От Брекзит насам за немската стопанска система бодил в окото са най-много разпоредбите за престояване, които затрудняват краткосрочното изпращане на квалифицирани фрагменти и оскъпяват трайното пренасяне. Наскоро консервативното английско държавно управление разгласи, че ще усили доста условия размер на годишните приходи на задграничните служащи, с цел да ограничи чистата миграция. " Особено за младежите, които желаят да стартират тук работа, тези спънки са съвсем непреодолими ", показва дипломат Бергер.

Училищата или културните институции обаче също не могат да заплащат по-високите заплати. В това отношение Англия доста губи привлекателността си, споделя специалистът Фон Масенбах. От всичко това страда университетският продан. " И на открилите се във Англия компании стартират да им се изчерпват причините при конфликта с прекомерно комплексните и непрекъснато изменящи се визови условия, с цел да обезпечат стаж за избран интервал от време. "

Има и още една смяна, следствията от която към този момент не са обозрими. В началото на новата година в сфери като търговията, конкуренцията, заетостта или отбраната на потребителите се поставя завършек на признатото като предпочитано право на Европейски Съюз. Във връзка с това Фон Масенбах чака да се откри растяща правна неустановеност. " Засегнатите компании би трябвало да бъдат деликатни, с цел да могат да реагират на измененията. В избрани области обвързваните с тях бюрократични и механически старания, както и повишението на разноските несъмнено няма да могат да бъдат избегнати ", споделя пред ДПА Фон Масенбах.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР