Три дни остават до началото на новия парламентарен сезон. На

...
Три дни остават до началото на новия парламентарен сезон. На
Коментари Харесай

Социологът Елена Дариева разкри скърца ли сглобката

Три дни остават до началото на новия парламентарен сезон. На 1-ви септември се събира Народното събрание. Преди дни обаче се появи напрежение в по този начин наречената  " сглобка ". Бойко Борисов нападна сътрудниците си в по този начин наречената " некоалиция ". Упреците към ръководството са доста. След това се намеси и президентът. За следващ път той изригна. Всеки път, когато стане дума за промяна за назначените началници на служби, той реагира нападателно и този път това се случи не къде да е, а на музикалния фестивал " Пирин фолк " в Сандански. Задават се и локални избори, които са напълно близо. Тези тематики и други коментира в предаването " Витамин " по Дарик радио Елена Дариева - социолог от организация " Насока ".

" Аз като някогашен летец мога да кажа, че нещо, което не скърца, доста елементарно се чупи, тъй че е по-добре да има сходни скърцания в  " сглобката ", в сравнение с непосредствено да върви към провал, само че подобен аз не предвиждам да се случи. Събитийният дневен ред е доста кондензиран и това е изцяло обикновено в една година, която стартира с следващите предварителни парламентарни избори. Нормално е градусът на напрежение на политическата сцена да се повишава и политиците да си приказват през медиите, само че и в случай че си спомняте при предходното постоянно държавно управление също имахе информационни проблеми. Това не е нещо ново ", съобщи специалистът.

" Новото в случая е че отвън радикализацията, която следим на равнище парламент и изпълнителна власт, има доста сериозни заявки от страна на президента. Новото в тази ситуация е че той пое тази линия на борба още от деня на клетвата на новия кабинет. Той ясно съобщи позицията си. Аз считам, че тази позиция доближи своя разцвет на 19-и август с изявлението му от връх Шипка. В рамките на тези 11 минути той насочи общо 30 обвинявания към ръководещата некоалиция ", напомни социологът.

Дариева счита, че в това негово изявление са прозвучали ясно няколко поръчки: " Първо, той се съобщи като опоциционен водач, само че не пропусна да каже, че е представител на генерации българи. Много анализатори видяха в тази му поръчка следващия мотив, че той възнамерява да оглави някакъв политически план. "

" Втората заявка, която чухме в това изявление, беше нежеланието за промени в службите и в Министерство на вътрешните работи. Промени и промени там са наложителни и ние имаме причини в тази посока всекидневно. Той обаче не желае да загуби въздействието, което има, доколкото назначенията са точно негови. "

По мотив идните избори, тя счита: " Ситуацията по места е доста друга. Логиката на локалните избори възпроизвежда разположението на политическите сили само в доста огромните общини в страната. В дребните общини ние ставаме очевидци на излючително екзотични обединявания. Лидерите ще употребяват всеки един мотив, с цел да приказват, само че най-вече на личния си електорат, тъй че можем да станем очевидци на доста остри упреци и обвинявания, само че това едва ли ще има някакъв трагичен резултат ", съобщи Дариева.

" Първото фино място по пътя можем да го чакаме февруари идната година, когато следва да станем очевидци на нещо невиждано до момента, а точно - ротационния механизъм. Премиерът Николай Денков ще се върне в Министерството на образованието най-вероятно и следва Мария Габриел да оглави държавното управление ", добави Дариева.

" Една от аргументите за толерантността на хората към управлението се дължи и на нежеланието за следващ път да се отиде на предварителни парламентарни избори, които биха произвели същата картина. Все отново огромната цел, която стои пред страната, е евроатлантическият път на България и запазването на тази посока. В българското общество съществува всеобщо и необятно утвърждение към участието на България в НАТО и ЕС и задачите, които стоят пред нас, са влизане в Шенген и еврозоната, за което би трябвало да се поставят постанни старания. Другото е промяната на правосъдната система ", счита социологът. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР