Три бронзови скулптури в Ямбол бяха възстановени и поставени на

...
Три бронзови скулптури в Ямбол бяха възстановени и поставени на
Коментари Харесай

Три бронзови скулптури бяха възстановени в Ямбол

Три бронзови статуи в Ямбол бяха възобновени и сложени на местата, където преди години ги помнят локалните поданици. Творбите бяха инцидентно открити в остарели складови пространства.

Пластиките " Совалка " на Тодор Ялъмов, " Перо ” на Димо Бояджиев и „ Птици ” на Георги Върлинков са били отстранени от центъра на Ямбол, защото не са били включени в новия архитектурен проект. Бяха открити при почистване на остарели общински пространства при започване на годината. Последва няколкомесечно възобновяване, посочи зам.-кметът Енчо Керязов. 

" И виждаме, че те са към този момент факт, върнати са на старите им места. И тримата създатели са с извънредно богата кариера - като Димо Бояджиев и Тодор Ялъмов, цялото им творчество е минало в нашия град. Тодор Ялъмов, с изключение на един прелестен ваятел и създател, е един доста изявен възпитател, в чиито школи са минали над 100 деца и сега, някои от тези хора са художниците на нашия град и архитектите на нашия град. 

За намирането на точните места, където са били сложени преди десетилетия скулптурите и тяхното разположение, са употребявани архивни фотоси.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР