Три банки в ЕС не покриват задължителните капиталови изисквания. Това

...
Три банки в ЕС не покриват задължителните капиталови изисквания. Това
Коментари Харесай

Три банки в ЕС не издържаха стрес тестовете: Колко биха загубили кредиторите при криза?

Три банки в Европейски Съюз не покриват наложителните финансови условия. Това демонстрират резултатите от последните стрес проби, извършени от Европейския банков орган (ЕБО). От надзора не разкриват кои банки са се провалили на тестванията.

През най-тежката до момента инспекция на ЕБО са минали общо 70 банки, което с 20 повече по отношение на 2021 година. По-голямата част от финансовите институции (57) са банки от еврозоната, чиито проби са под директния надзор на Европейската централна банка. 

Въпреки че не слагат оценки на издържали или " скъсани " на изпитите, банковият контрол употребява резултатите, с цел да оцени дали банките би трябвало да заделят спомагателен капитал към наложителния си базов буфер (TSCR). 
 ЕЦБ включва климатичните опасности в стрес тестванията през идната година
ЕЦБ включва климатичните опасности в стрес тестванията през идната година

Българските банки и техните длъжници би трябвало да се готвят за бъдещи нови регулации, свързани със зеления бизнес и климатичните промени

Резултатите от стрес теста за целия Европейски Съюз през 2023 година

демонстрират, че европейските банки остават устойчиви при неподходящ сюжет, който съчетава тежка криза в Европейски Съюз и международна криза, повишаващи се лихвени проценти и по-високи кредитни спредове.

По-високите облаги и по-доброто качество на активите при започване на 2023 година оказват помощ за умереното привършване на капитала при неподходящия сюжет, означават от ЕБО. От резултатите става още ясно, че 496 милиарда евро ще бъдат заличени от буферите на банките при най-негативния сюжет.

" Въпреки общите загуби от 496 милиарда евро, банките в Европейски Съюз остават задоволително капитализирани, с цел да продължат да поддържат стопанската система и във времена на сериозен стрес. Високото настоящо равнище на макроикономическа неустановеност обаче демонстрира какъв брой е значимо да останем бдителни и че както надзорните органи, по този начин и банките би трябвало да бъдат готови за допустимо утежняване на икономическите условия ", пишат още от банковия контролен орган.
 Стрес пробата на българските банки стартира скоро
Стрес пробата на българските банки стартира скоро

Какви са рисковете през бранша през 2019 година съгласно Димитър Радев?

Междувременно стана ясно, че през 2023 година ЕЦБ е разгледала 57 от най-големите банки в еврозоната като част от стрес теста за целия Европейски Съюз, съгласуван от ЕБО. Успоредно с това ЕЦБ организира личен стрес тест за още 41 приблизително огромни банки под нейния директен контрол, които не са включени в извадката за ръководения от ЕБО стрес тест. Банките, обхванати от стрес теста, имат съвкупен дял от 80% от банковия бранш в еврозоната.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР