Трезорът на страшния съд се намира на архипелага Шпицберген. Това

...
Трезорът на страшния съд се намира на архипелага Шпицберген. Това
Коментари Харесай

Ново попълнение в Трезора на страшния съд (ВИДЕО)

Трезорът на страшния съд се намира на архипелага Шпицберген. Това е великански склад със семена, изработен при положение на злополука от международен мащаб. Попълване на неговата сбирка е планувано за идната година.

Световната банка-хранилище на посадъчен материал (Svalbard Globale frøhvelv) е основана под егидата на Организация на обединените нации. Първият камък в основата на тунела вместилище е бил положен през 2006 година, а строителството е лишило две години.

Всяка страна е получила личен отсек в банката за предпазване на посадъчен материал и по подобен метод складът може да побере всички мостри на селскостопански култури, съществуващи в света.

Гигантският бункер, състоящ се от три стаи с температура -18ºC, се намира на дълбочина към 130 метра, което му разрешава да устои на множеството произшествия – от рухване на метеорит до нуклеарна война. Дори при изключване на електричеството семената могат да се съхраняват в продължение на две епохи.

Общата съдържимост на бункера е 4,5 млн. образеца семена. Под „ пример “ се подразбира херметичен алуминиев резервоар, в който се съдържат 500 семена. В първата година от работата на хранилището общият брой на образците е бил 400 000, а към началото на 2015 се натрупали 840 000 образеца, представляващи 4000 типа разнообразни селскостопански култури.

За да не се нарушават изискванията на предпазване, бункерът се отваря извънредно рядко. Такава изключителна обстановка се наложила в средата на 2015 година – вследствие на войната Сирия се оказала на границата на злополука и Международният център за селскостопански проучвания в сухите райони (International Center for Agricultural Research in Dry Areas) помолил да се извадят от фонда семена , устойчиви на суша, за възобновяване на селското стопанство в Сирия.

За 2016 година е планувано следващото попълване на сбирката от семена. Детайли за идната интервенция не се разкриват от Глобалния фонд на разнообразието на селскостопанските култури (The Global Crop Diversity Trust). Известно е, че депозитите ще бъдат направени през март и май 2016 година.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР