Тревожен недостиг на медицински сестри в Испания отчита последния доклад

...
Тревожен недостиг на медицински сестри в Испания отчита последния доклад
Коментари Харесай

Испания с недостиг от 95 000 медицински сестри

Тревожен дефицит на медицински сестри в Испания регистрира последния отчет на браншовата им организация. За да доближи междинната стойност за Европейския съюз, страната би трябвало да назначи най-малко 95 000 медицински сестри, осведоми БНР.

Общо в Испания има единствено 330 000 медицински сестри, което значи, че на всеки 100 000 поданици се падат по 625 при 827 приблизително в Европа. Данните изнесе вицепрезидентът на Генералния съвет на медицинските експерти Хосе Луис Серано, като посочи, че след Испания в класацията се подреждат единствено Словакия, Италия, Унгария, България, Гърция и Латвия.

На челното място е Белгия с близо три пъти повече сестри от Испания - 1824 на 100 000 поданици, следвана от Финландия, Дания, Ирландия и Люксембург.

За да се подсигурява качество и сигурност на здравното обслужване, ще се направи рекламна акция по медиите, с която да се насърчат младежите да учат тъкмо тази специалност.

Планира се и привличането на над 15 000 експерти от чужбина, както и увеличение на заплащането, защото сега то е по-ниско от междинното за Европейски Съюз. Ще се направи и прецизен разбор кой от самостоятелните райони от какви медицински сестри се нуждае, поради застаряването на популацията и числеността му, с цел да се подберат по съответната компетентност.

Засега Навара е единственият район, който надвишава междинния брой медицински сестри за Европа, следван от Страната на баските, Мелила и Кастилия и Леон, а с минимум са Мурсия, Галисия, Андалусия, Валенсия и Балеарските острови.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР