Тревога и възмущение предизвика за поредна година класирането на деца

...
Тревога и възмущение предизвика за поредна година класирането на деца
Коментари Харесай

Майки отново на протест, искат детски градини

Тревога и отвращение провокира за поредна година класирането на деца за столичните детски градини. Миналата седмица се оказа, че над 10 000 от тях остават без детска градина поради дефицит тук-там, други 9 907 деца са признати.

Класирането пристигна след скандал за новата онлайн система за кандидатстване, която затрудни родителите поради условие за двойно залагане на критерии за адрес. Столичната община отсрочи резултатите с три дни и даде опция на родителите да поправят данните си. Въпреки всичко половината от общо над 22 хиляди деца, които имат право да бъдат настанени в детска градина, не са признати.

В резултат през днешния ден следобяд на ул. " Московска "  33 се организира граждански митинг под наслов " Място за всяко дете ". Сред протестиращите са съветниците Методи Лалов от " Демократична България ", Борис Бонев дружно с Андрей Зографски от " Спаси София ", с майките беседва и водачът на " Изправи се! Мутри вън! " Мая Манолова. 

“Исканията на родителите се подразбират - като цяло желаеме решение на казуса. Не изказано по медиите решение, а същинско действително решение на казуса. Не се водим от партии и всевъзможни такива обединения, а желаем положително бъдеще не децата си. Искаме пояснение за цялата тази подигравка, която се случва освен тази година.

Ударно строителство, довеждане докрай на започнатите планове в най-кратък период, обезщетения за всички неприети деца, без значение от тяхната възраст, тъй като съгласно този закон сега, с който се отпускат помощите, се разрешава за тази помощ да аплайват единствено деца над 3-годишна възраст, което е следващата безумица, казва Павлинка Вълчева - една от организаторката на митинга пред БНР. 

" Факт е, че кандидатстващите са повече. Миналата година се одобри допълнение в Закона за учебното и предучилищното обучение, който позволява отплата на некласираните деца. Затова са повече кандидатстващите тази година ", коментира Кристина Касабова, която е част от протестиращите и уредник на предишни три митинга против неналичието на задоволително места в градините.

По думите ѝ от Столичната община всяка година излизат с общителните извинения, че ще решат казуса и сега строят, реконструират и уголемяват детски градини. Това обаче година след година по този начин и не се случва - няма нови градини.

Според Касабова Столичната община опълчва родителите едни против други. " Не може обществен държавен запас за деца да се разиграва на
лотария. Хиляди деца всяка година са некласирани. Ако едно дете не върви на градина, то пести държавен финансов запас - къде са парите за децата за 20 години ", пита младата майка.

" Всяка година сменят критериите и опълчват хората по един или различен метод и колкото пъти смениха критериите не улучиха, по простата причина, че нямат визия за оправянето с казуса и нямат визия за града ", добавя тя.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР