Третото поред тримесечие сделките с имоти в България намаляват. Доказателство,

...
Третото поред тримесечие сделките с имоти в България намаляват. Доказателство,
Коментари Харесай

Охлаждането на имотния пазар е факт, но не във всички области на страната

Третото подред тримесечие покупко-продажбите с парцели в България понижават. Доказателство, утвърждаващо навлизането в криза на имотния пазар в страната са последните данни на Агенцията по вписванията.

Според статистиката покупките на парцели в цялата страна понижават на годишна база през първите три месеца на 2023 година с 9% и доближават общо 44 461. Подобна беше обстановката и през предходното тримесечие (октомври-декември 2022 г.), когато броят на покупко-продажбите се сви с близо 10.5% на годишна основа, като доближаваше 67 362. Намаляването на броя на покупко-продажбите в страната стартира още през третото тримесечие на 2022 година Тогава броят на покупко-продажбите доближаваше 62 459, а спадът възлизаше на 7.2 на 100.

Ситуацията на целия заможен пазар в страната се отразяваше както в данните за София, по този начин и за другите три най-големи български града. Според специалисти от сектора спадът на броя на покупко-продажбите отразява не действителната смяна в изискванията при ипотечното кредитиране, а по-скоро упованията на хората за бъдеща смяна в политиките на банките.

Както, продажбите на парцели в столицата се свиват на годишна база с 12.2% и доближават 6381. През предходното тримесечие (октомври-декември 2022 г.) годишният спад възлизаше на 17.26%, а броят на покупко-продажбите, който обичайно в края на годината е по-висок беше 9668. През третото тримесечие на 2022 година спадът на броя на покупко-продажбите възлизаше на 15.23%, при общо 7402 продажби на парцели.
 Снимка 615754
Пловдив

Покупките на парцели в града под тепетата понижават за трето подред тримесечие. През месеците от януари до края на март в Пловдив са били осъществени общо 3240 покупко-продажби с парцели, за съпоставяне преди година броят им е бил 3534. Още по-драстично беше понижението през последното тримесечие на 2022 година (-16,15%), когато броят на покупките на парцели доближи 4793. А през месеците сред юли и септември 2022 година спадът гонеше 10 на 100.

Варна

За година броят на покупко-продажбите в морската столица на страната се сви с близо 19%, като в края на първото тримесечие на годината доближаваше 2813. И в този български град статистиката регистрира криза, като през предходните две тримесечия годишният спад на покупко-продажбите беше надлежно: с -8,39% през третото тримесечие на 2022 година и с -8,45% през четвъртото.

Бургас

Ситуацията в черноморския град отразява протичащото се на имотния пазар в цялата страна. И тук покупко-продажбите с парцели намаляват за девети следващ месец. През първото тримесечие на 2023 година годишният спад възлизаше на 9%, а през предходните две беше надлежно: с -14% през третото тримесечие на 2022 година и с -11.32% през четвъртото.
 Руснаците стопираха да продават парцелите си по Черноморието, само че нито ги поддържат, нито заплащат налози за тях
Руснаците стопираха да продават парцелите си по Черноморието, само че нито ги поддържат, нито заплащат налози за тях

На този декор цените на жилищата в община Несебър се покачиха приблизително с 30%

Изненадата в района

Несебър се оказва " остров ", в който покупко-продажбите с парцели освен, че не понижават, а даже се усилват (със затихващ темп). През първото тримесечие на годината броят им нараства с близо 6%, като съвсем доближава броя на подписаните в покупко-продажби в Бургас през първото тримесечие на годината, а точно 1524. Това слага тази българска община на пета позиция в страната по брой изповядани покупко-продажби след първите четири най-големи градове. През миналите две тримесечия броят на покупко-продажбите в Несебър нарастваше надлежно с 20,8% през през третото тримесечие на 2022 година и с 3,37% през четвъртото.

" В последните години сред 2020 година и 2022 година се следи растеж в търсенето на парцели в регион Несебър. Изплашените от пандемията клиенти от огромните градове, търсиха по-спокойни региони, с цел да преживеят рецесията. След това бяха клиентите, които търсят да влагат средства в неподвижен парцел, като това се задържа и през 2022 година ", разяснява неотдавна тематиката пред money.bg Елена Тончева, управител в компанията за недвижими парцели " Явлена " в Несебър.

Като цяло през първото тримесечие на 2023 г. имотния пазар в останалите по-малки области в страната сада леко в съпоставяне със същия интервал на 2022 година Сериозен спад на годишна база е регистриран при продажбите на парцели в области като Стара Загора (-24,71%) и Ловеч (-20,75%). След годишен спад за две подред тримесечия през месеците от януари до март 2023 година в Разлог се отичита нарастване на броя на покупко-продажбите с 11,3  на 100.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР